Ναυτιλία: Τεράστιο το κόστος των κυβερνοεπιθέσεων!

cyber security 2

Μελέτη της CyberOwl που ειδικεύεται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

Φως στο κατ' εκτίμηση συνολικό κόστος των κυβερνοεπιθέσεων από την καταβολή λύτρων στο ναυτιλιακό πεδίο έριξε μελέτη που υπολογίζει ότι έχουν καταβληθεί λύτρα ύψους 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων κατά μέσο όρο σε επιθέσεις.

Η μελέτη της CyberOwl που ειδικεύεται στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στη ναυτιλία συντάχθηκε σε συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο HFW ενώ η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό θαλάσσιας καινοτομίας Thetius. Τα βασικά συμπεράσματα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα καθώς εμφανίζεται ότι δύο τρίτα των επαγγελματιών του κλάδου δεν γνωρίζουν αν η ασφάλειά τους καλύπτει κυβερνοεπιθέσεις, πάνω από το 25% των ναυτικών δεν γνωρίζουν ποιες ενέργειες θα απαιτηθούν από αυτούς κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος στον κυβερνοχώρο ενώ σε σχέση με άλλες δράσεις διαπιστώνεται υπο-επένδυση σε θέμα ασφαλείας κατά των ψηφιακών απειλών.

Η έκθεση επι της ουσίας ανοίγει ένα νέο κύκλο συζητήσεων για τα επίπεδα κυβερνοασφάλειας στη ναυτιλία, τη ζημία που προκαλούν οι κυβερνοεπιθέσεις για την απόσπαση λύτρων, αλλά και το γνωσιακό επίπεδο σε ψηφιακά αντίμετρα των εντεταλμένων στελεχών σε ξηρά και θάλασσα. Να σημειωθεί ότι ανάλογος κύκλος συζητήσεων σχετικά με την λιμενική «βιομηχανία» δεν έχει καταλήξει προς ώρας παρά το γεγονός ότι έχουν φωτιστεί επαρκώς οι πρώτες αδυναμίες που έχουν ονομαστεί «κερκόπορτες» στα συστήματα που είναι «ανοικτά». Επισημαίνεται ότι ανάλογες μελέτες που έγιναν κατά την διάρκεια της πανδημίας κατέδειξαν ως εκ των αδύναμών κρίκων την τηλε-εργασία και τον χειρισμό κωδικών εισόδου μέσα από το διαδίκτυο που είναι προσβάσιμο τους «χάκερς».

Πηγή: cyberowl.io