Παραμένει η Frontex στον Πειραιά!

frontex varkes

Tελικώς δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και το περιφερειακό γραφείο της Frontex στον Πειραιά, όχι μόνο παραμένει σε λειτουργία αλλά και ενισχύεται.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Frontex το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού που συνεδριάσετην Πέμπτη στη Βαρσοβία, ενέκρινε την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος γραφείου στην περιοχή, ενσωματώνοντας το στην Περιφερειακή Task Force της Ε.Ε. Η αλλαγή θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Το θέμα έληξε με παρέμβαση του Επίτροπου της Ε.Ε. για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος τόνισε:

«Καλωσορίζω τη σημερινή σημαντική απόφαση. Η FRONTEX θα είναι σε θέση να αυξάνει σταθερά τον αριθμό των στελεχών της, που στηρίζουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή προσφυγική κρίση ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζει την συνέχιση όλων των υπολοίπων δράσεων και επιχειρήσεων της FRONTEX στην Ελλάδα. Αυτή η ενισχυμένη/αναβαθμισμένη δομή θα συνιστά παράλληλα μία λειτουργική πλατφόρμα συντονισμού μεταξύ όλων των Υπηρεσιών της ΕΕ στην περιοχή : EASO, Europol και Eurojust.»

Αυτή τη στιγμή, η FRONTEX αριθμεί 325 στελέχη στα ελληνικά νησιά, εκ των οποίων οι 167 υποστηρίζουν τις διαδικασίες ταυτοποίησης και καταγραφής για όσους μετανάστες φθάνουν.

Το γραφείο στον Πειραιά έχει ανθρώπινο δυναμικό πέντε άτομα, αριθμός ο οποίος πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά, υπό τη νέα δομή».

eep logo