Κοινή γραμμή ICS, INTERCARGO για ασφαλείς θαλάσσιους διαδρόμους

ploia rada

Σε κοινή ρότα βρίσκονται ICS, INTERCARGO για «ανάπτυξη» ασφαλών θαλάσσιων διαδρόμων στην Μ. Θάλασσα για την ασφαλή διέλευση πλοίων αλλά και ανάλογων διαδρόμων για την διακίνηση πληρωμάτων.

Στην συζήτηση που έγινε την Πέμπτη 10 Μαρτίου εκτάκτως στον ΙΜΟ, ύστερα από αίτημα χωρών μελών του Οργανισμού μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την κρίση στις ναυτιλιακές δραστηριότητες που έχει προκληθεί στην Μ. Θάλασσα από την σύρραξη Ρωσίας- Ουκρανίας ο γενικός γραμματέας του ICS, Guy Platten υποστήριξε την αναγκαιότητα η δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου ο οποίος θα επιτρέπει την ασφαλή εκκένωση πλοίων, τα οποία επί του παρόντος δεν είναι σε θέση να εγκαταλείψουν τα χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα της Αζοφικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότιτην ίδια ημέρα η INTERCARGO με ανακοίνωσή της, έθεσε επι της ουσίας το ίδιο θέμα, καθώς ένας αριθμός πλοίων που είναι παγιδευμένα στην εμπόλεμη θαλάσσια ζώνη είναι μεταφοράς ξηρού φορτίου (σιτηρών και άνθρακα).

Το ICS επίσης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο διαταραχής στην «ροή» των πληρωμάτων εξ αιτίας της σύρραξης επικαλούμενο στοιχεία της έκθεσης ναυτεργατικού δυναμικού, που δημοσιεύθηκε το 2021 από την BIMCO και το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), όπου εμφανίζονται και τα ποσοστά συμμετοχής του Ρωσικού και Ουκρανικού ναυτεργατικού δυναμικού επι του συνόλου των ναυτεργατών. Επανέφερε επί της ουσίας το ήδη γνωστό θέμα από την πανδημία, για την διασφάλιση «διαδρόμων» ασφαλούς διακίνησης ναυτικών.

Για να διατηρήσουν τα επίπεδα του παγκόσμιου εμπορίου, αυτοί οι ναυτικοί πρέπει να είναι σε θέση να ενταχθούν και να αποβιβαστούν ελεύθερα σε πλοία (αλλαγή πληρώματος) σε όλο τον κόσμο παρατήρησε το ICS, σημειώνοντας πως οι φόβοι για την ασφάλεια των πληρωμάτων και την αύξηση των ασφαλίστρων για την αποστολή πλοίων στην Ουκρανία ή τη Ρωσία έχουν επίσης αποθαρρύνει τους πλοιοκτήτες από το να στείλουν πλοία σε αυτές τις χώρες, ενώ είναι γνωστό ότι ορισμένα πληρώματα εγκατέλειψαν τα πλοία τους στην Ουκρανία λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια τους.

theseanation.gr