Ουκρανία: Οι Ιταλοί κατέσχεσαν το γιοτ του Αλεξέι Μορντάσοφ

lady m ship italy

Κυρώσεις από την ΕΕ στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας

Η ιταλική αστυνομία κατέσχεσε το γιοτ του Αλεξέι Μορντάσοφ, στον οποίο επέβαλε κυρώσεις αυτήν την εβδομάδα η ΕΕ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόκειται για τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ρωσίας. Το «Lady M», μήκους 65 μέτρων, βρισκόταν στο λιμάνι της Ιμπέρια, στη βόρεια Ιταλία.

Ένα άλλο πολυτελές σκάφος που ανήκει στον Γκενάντι Τιμτσένκο, τον δισεκατομμυριούχο που διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι επίσης μπλοκαρισμένο στην Ιμπέρια και πρόκειται να κατασχεθεί σύντομα, ανέφερε μια πηγή που έχει άμεση γνώση του θέματος.

Αυτήν την εβδομάδα κατασχέθηκαν και άλλα σκάφη Ρώσων ολιγαρχών, στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το Lady M ναυπηγήθηκε το 2013 από την αμερικανική εταιρεία Palmer Johnson. Το περιοδικό Forbes γράφει ότι η τιμή του φτάνει τα 27 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Μορντάσοφ έκανε περιουσία μέσω της ρωσικής χαλυβουργίας Severstal. Αν υπολογιστούν τα περιουσιακά στοιχεία όλης της οικογένειάς του, σύμφωνα με το Forbes η περιουσία του ανερχόταν στα 29,1 δισεκ. δολάρια (πριν να του επιβληθούν οι κυρώσεις), γεγονός που τον καθιστά τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία.

Του ανήκει επίσης μια έπαυλη αξίας περίπου 66 εκατομμυρίων ευρώ στη Σαρδηνία. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν αν και αυτή η ιδιοκτησία του κατασχέθηκε από τις ιταλικές αρχές.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo