Έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου ο Ερντογάν!

vosporos gefyra

Eνεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ

Ο Ερντογάν έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα κάποιο αίτημα για διέλευση από τα στενά. Η Τουρκία ανακοίνωσε πως έκλεισε την πρόσβαση στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για όλα τα πολεμικά πλοία, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα διέλευσης από τα στενά. Ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μερικές ώρες, έπειτα από μια επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε ότι η χώρα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τις σχέσεις της με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα εφαρμόσει τη Συνθήκη για τη διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου για να αποτρέψει μια κλιμάκωση του πολέμου.

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ με τρόπο που θα αποτρέψει την κρίση στην Ουκρανία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Μη αποδεκτή» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέει ο Ερντογάν

Ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ συμπλήρωσε ότι θεωρεί απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας και πως εκτιμά τον αγώνα του ουκρανικού λαού.

«Σε αυτή τη διαδικασία, η δική μας στάση είναι σημαντική για εμάς. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της στους θεσμούς στους οποίους είναι μέλος, ιδίως στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση».

«Λέμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία. Παρά τα δύο μέτρα και σταθμά στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι, δεν εγκαταλείπουμε την οικονομική και στρατιωτική μας συμμαχία», είπε.

Την Κυριακή, η Τουρκία είχε χαρακτηρίσει «πόλεμο» τη ρωσική εισβολή, έτσι ώστε επικαλούμενη τη Συνθήκη του Μοντρέ να περιορίσει τη διέλευση ορισμένων ρωσικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου. Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία και διατηρεί καλούς δεσμούς και με τις δύο χώρες. Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε επίσης πει πως η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «μη αποδεκτή».

Ο Ερντογάν, μιλώντας νωρίτερα, μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του, επέκρινε την «αναποφάσιστη», όπως τη χαρακτήρισε, στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και των δυτικών δυνάμεων στην εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η προσέγγιση ήταν ένδειξη αποτυχίας της διεθνούς τάξης.

Πηγή: iefimerida.gr

 

eep logo