Εγκλωβισμένο υπό Ελληνική σημαία πλοίο στην Οδησσό

odhssos egklovismena ploia

Δεν χορηγείται απόπλους λόγω αναστολής λειτουργίας των λιμένων

Εγκλωβισμένο στο λιμάνι λιμάνι Γιούζνε της Οδησσού βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες φορτηγό πλοίο ASTRONOMER υπό ελληνική σημαία, με έξι Έλληνες ναυτικούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΝΝΠ στα αγκυροβόλια και χωρικά ύδατα Ρωσίας και Ουκρανίας βρίσκονται οκτώ πλοία υπό ελληνική σημαία με εξήντα έναν Έλληνες ναυτικούς ενώ στη νότια Μαύρη Θάλασσα βρίσκονται πέντε πλοία υπό ελληνική σημαία με τριάντα εννέα Έλληνες ναυτικούς. Εξ αυτών ένα βρίσκεται στο προαναφερθέν λιμάνι της Οδησσού και έξι βρίσκονται σε αγκυροβόλια ή στο Νοβοροσίσκ της Ρωσίας, ή στα Στενά Κερτς τα οποία έχει κλείσει το Ρωσικό ναυτικό.

Από το ΥΝΑΝΠ ζητήθηκε η συνδρομή της ελληνικής Προξενικής Αρχής στην Οδησσό για παρέμβαση της προς τις τοπικές αρχές και την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, με στόχο τον απόπλου του πλοίου.
Από το ΥΝΑΝΠ ενημερώνεται διαρκώς η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα (ΝΕΕ, ΕΕΕ ΕΕΝΜΑ, ΠΝΟ και ΠΕΠΕΝ) για κάθε εξέλιξη.

Ήδη από τις πρώτες ώρες έναρξης των ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24/2, εκδόθηκε σύσταση της Ελλάδας ως κράτος σημαίας, για άμεση απομάκρυνση και μη προσέγγιση των ελληνικών εμπορικών πλοίων από και προς τα λιμάνια και τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στα αγκυροβόλια των ως άνω λιμένων.

Χθες 26/2, ενημερώθηκαν οι Πλοίαρχοι των Ελληνικών και ελληνόκτητων να αυξήσουν περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας που ήδη έχουν λάβει για την ασφάλεια των πληρωμάτων, αλλά και των πλοίων τους.
Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και η Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας επικοινωνούν τακτικά με πλοιάρχους όλων των ελληνικών πλοίων στην περιοχή και δεν έχει αναφερθεί άλλο πρόβλημα.

eep logo