Ρεκόρ αφίξεων κρουαζιερόπλοιων όλων των εποχών για την Ελλάδα το 2022!

cruiseships santorini

"Homeporting" σε μεγάλο βαθμό από το λιμάνι του Πειραιά

Πραγματικότητα φαίνεται να γίνεται μετά από δύο και πλέον δεκαετίες το όνειρο της Ελλάδας να γίνει ένας σημαντικός προορισμός για την παγκόσμια κρουαζιέρα.

Τα νούμερα για τις επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια τη φετινή χρονιά, φαίνονται εντυπωσιακά και είναι πράγματι κρίμα, που χάθηκαν πολλά ανεκμετάλλευτα χρόνια για τη χώρα μας, στον τομέα της κρουαζιέρας. Το 2022 αναμένεται να είναι χρονιά ρεκόρ, ενώ το πολυπόθητο "homeporting", δηλαδή να ξεκινούν οι κρουαζιέρες από ελληνικά λιμάνια, φαίνεται να επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό από το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος το 2021 ο συνολικός αριθμός αφίξεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια ανήλθε στις 1.957 και ο αριθμός επιβατών στους 1.316.662. Η αύξηση στις αφίξεις σε σχέση με το 2020 ανέρχεται σε ποσοστό 732% και στους επιβάτες σε 1750%. Όμως με έτος αναφοράς το 2019, χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, η κίνηση στα κρουαζιερόπλοια κινήθηκε στο 49,2% και έφτασε τα 5,5 εκατ. επιβάτες.

Στον αριθμό κρουαζιερόπλοιων στις πρώτες θέσεις βρίσκονται ο Πειραιάς, η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Σαντορίνη, το Κατάκολο και το Ηράκλειο.
Στον αριθμό επιβατών προηγούνται η Κέρκυρα, ο Πειραιάς, η Μύκονος, η Ρόδος, το Κατάκολο, το Ηράκλειο και η Σαντορίνη.

Τι θα γίνει φέτος

Τα μεγαλύτερα, τα πιο ακριβά κρουαζιερόπλοια του κόσμου έχουν προγραμματίσει για φέτος μία ή και περισσότερες στάσεις στα διάφορα λιμάνια της ενδοχώρας και τον νησιών.

Μόνο στο λιμάνι του Πειραιά αυτή τη στιγμή υπάρχουν προκρατήσεις για 760 κρουαζιερόπλοια, με πάνω από τα μισά να είναι homeport. Σημειώνεται ότι τη χρονιά πριν την πανδημία, το 2019 στον Πειραιά είχαν κάνει στάση 622 πλοία.

Κέρκυρα και Μύκονος αναμένουν επίσης αύξηση, αφού το 2019 η πρώτη δέχτηκε πάνω από 400 κρουαζιερόπλοια και η δεύτερη 550.

Το λιμάνι του Ηρακλείου αναμένει πάνω από 260 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, έναντι περίπου 200 το 2019, ενώ και για τα Χανιά υπάρχουν 110 προαναγγελίες αφίξεων και ένας μικρός αριθμός για το λιμάνι του Ρεθύμνου.

Στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται να γίνονται σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας. Χθες, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε την αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων της κρουαζιέρας στο λιμάνι της πόλης.

Πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τους εκπροσώπους του αεροδρομίου και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, της Fraport Greece και της Dimera Group, αλλά και του Οργανισμού Λιμένα, όπου συμφωνήθηκε το check-in και η μεταφορά των αποσκευών των ταξιδιωτών που θα καταλήγουν από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στο λιμάνι και θα επιβιβάζονται στην κρουαζιέρα, θα γίνεται με μέριμνα της Fraport και του ΟΛΘ. Το ίδιο θα συμβαίνει και για τις αποσκευές των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων οι οποίοι θα συνεχίζουν το ταξίδι τους από το αεροδρόμιο "Μακεδονία".
Μάλιστα το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στην πόλη θα κάνει ποδαρικό στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ αναμένονται 55 προσεγγίσεις κατά τη διάρκεια του 2022. Σημειώνεται ότι η Θεσσαλονίκη το 2019 υποδέχθηκε μόλις 6 κρουαζιερόπλοια και το 2018 μόλις πέντε.

Σε πρόσφατη συνάντηση του με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, ο κ. Κικίλιας συζήτησε το θέμα της διαχείρισης ροών, προγραμματισμού κίνησης, καθώς και ελέγχου αφίξεων και αναχωρήσεων κρουαζιερόπλοιων (berth allocation), το οποίο θα ρυθμιστεί με ειδικό μηχανισμό που θα δημιουργηθεί.

Οι ανεξέλεγκτες ροές των κρουαζιερόπλοιων σε κάποια λιμάνια, όπως αυτό της Σαντορίνης, προκαλούν σοβαρά προβλήματα, και στο νησί αλλά και στην εξυπηρέτηση των επιβατών-τουριστών της κρουαζιέρας. Μάλιστα όπως προανήγγειλε ο υπουργός Τουρισμού το θέμα του ελέγχου για τη Σαντορίνη θα ξεκινήσει από φέτος. Σημειώνεται ότι η χώρα μας υποδέχεται κρουαζιέρες σε 48 λιμάνια, τα οποία το 2021 προσέγγισαν 40 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια.

Η επανεκκίνηση της παγκόσμιας κρουαζιέρας έγινε άμεσα στο 2021, με αυστηρά πρωτόκολλά, με covid-free κρουαζιερόπλοια και χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο, να επιστρέφουν στην αγαπημένη τους συνήθεια διακοπών.

news247.gr

eep logo