COSCO: Επέκταση σύμβασης με το λιμάνι του Zeebrugge

APMT Zeebrugge

Η COSCO Shipping Ports (CSP) και η Λιμενική Αρχή του Zeebrugge έχουν παρατείνει την τρέχουσα σύμβαση παραχώρησης κατά 15 χρόνια.

Ως εκ τούτου, η περίοδος παραχώρησης για τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων CSP Zeebrugge στην αποβάθρα Albert II στον εξωτερικό λιμένα θα διαρκεί από εδώ και στο εξής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2055, με δυνατότητα μεγαλύτερης διάρκειας.

Αυτή η επέκταση θα επιτρέψει στον κινεζικό φορέα εκμετάλλευσης λιμένων να επενδύσει περαιτέρω στην υποδομή και τον εξοπλισμό χειρισμού του βελγικού λιμανιού. Με τη στρατηγική του κόμβου, η δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί και πρέπει να παρασχεθεί πρόσθετη χωρητικότητα.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2004, η APM Terminals και η Λιμενική Αρχή του Zeebrugge συνήψαν σύμβαση παραχώρησης για περίοδο 36 ετών. Τον Ιανουάριο του 2018, η CSP Zeebrugge απέκτησε όλες τις μετοχές της APM Terminals, φέρνοντας την ίδια σύμβαση παραχώρησης στην COSCO Shipping Ports.

Η τρέχουσα παράταση της θητείας (στα 51 έτη) θα συνοδεύεται από στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο εμπλεκόμενων μερών. Επί του παρόντος, η λιμενική αρχή του Zeebrugge επεξεργάζεται ένα ενδεικτικό επενδυτικό σχέδιο για να κοινοποιήσει με διαφάνεια τις προβλεπόμενες δραστηριότητες στον ανάδοχό της.

Τα τελευταία χρόνια, ο τερματικός σταθμός Zeebrugge έχει αναπτυχθεί έντονα και η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων του προβλέπεται να αυξηθεί κατά 53%, σε περίπου 930.000 TEU το 2021, σύμφωνα με τον Zhang Dayu, διευθύνοντα σύμβουλο της COSCO Shipping Ports.

Πηγή: Reporter.gr

eep logo