Τζιχάντ και Ναυτιλία : Πόσο ασφαλής είναι η Μεσόγειος;

tanker chemical

Με τον τρόμο να έχει εγκατασταθεί για τα καλά πλέον στην καρδιά της Ευρώπης, κάποιοι αναλυτές αρχίζουν να σκέφτονται ότι στο μέλλον στόχος του ISIS θα μπορούσε να είναι και η ναυσιπλοΐα. Ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που σχετικές πληροφορίες τεκμηριώνονται. Πρόσφατα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του theeanation.gr, η βρετανική αντιτρομοκρατική ομάδα Quilliam, υπέκλεψε ένα έγγραφο από το ισλαμικό κράτος, στο οποίο περιγράφεται λεπτομερώς το σχέδιο της ομάδας να σπείρει τον «πανδαιμόνιο» στην Ευρώπη από τις ακτές της Λιβύης, με στόχο την εμπορική ναυτιλία.
Η έκθεση καλεί για «στόχευση πλοίων και δεξαμενόπλοιων των σταυροφόρων», με «κλείσιμο των ναυτιλιακών εταιρειών», και έχει αγνοηθεί από ορισμένους καθώς θεωρήθηκε μπλόφα.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ομάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις παράκτιες πόλεις της Λιβύης, με τις αναφορές να απεικονίζουν έλεγχο στη Sirte και στην Τρίπολη.
Πράγματι, σε μια έκθεση του υπουργείου Αμύνης της Ιταλίας, αναφέρεται ότι η ομάδα έχει πάρει τον έλεγχο των λιμανιών και των πλοίων στη Μεσόγειο, ενώ ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ ανέφερε από το ABC News, ότι το Ισλαμικό Κράτος «λίγο πολύ» κατέχει τη Λιβύη.
Εάν το έγγραφο δεν είναι απλώς προπαγάνδα, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη απειλή διακοπής της ναυτιλίας στη Μεσόγειο.
Ο γενικός διευθυντής της Dryad Maritime, Ian Millen τονίζει ότι ενώ η ναυτιλία πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό, θα πρέπει να διατηρηθεί ένας υγιής σκεπτικισμός.

* Με πληροφορίες και από το Theseanation.gr

eep logo