Σε ιστορικό χαμηλό 28 ετών οι πειρατικές επιθέσεις το 2021!

piracy maritime

Η ετήσια έκθεση πειρατείας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (IMB) του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) για το 2021, αποκάλυψε ότι οι επιθέσεις θαλάσσιας πειρατείας και ένοπλων ληστειών έφθασαν στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το 1994 το 2021.

Η IMB αποδίδει τη μείωση των περιστατικών σε έντονες ενέργειες των αρχών, αλλά έχει ζητήσει συνεχή συντονισμό και επαγρύπνηση για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης προστασίας των ναυτικών.

Το 2021, το IMB κατέγραψε 132 περιστατικά πειρατείας και ένοπλης ληστείας εναντίον πλοίων. Τα επεισόδια περιλαμβάνουν 115 σκάφη που επιβιβάστηκαν, 11 απόπειρες επίθεσης, πέντε σκάφη που πυροβολήθηκαν και ένα σκάφος που συνέβη πειρατεία.
Η συνολική μείωση των αναφερόμενων περιστατικών το 2021 οφείλεται στη μείωση της δραστηριότητας που αναφέρθηκε στην περιοχή του Κόλπου της Γουινέας, η οποία μειώθηκε από 81 αναφερόμενα περιστατικά το 2020 σε 34 το 2021. Ωστόσο, ενώ οι απαγωγές στη θάλασσα μειώθηκαν κατά 55% το 2021, ο Κόλπος της Γουινέας εξακολουθεί να ευθύνεται για όλα τα περιστατικά απαγωγής παγκοσμίως, με 57 μέλη του πληρώματος να έχουν απαχθεί σε επτά διαφορετικά περιστατικά.

Ενώ είναι σημαντική η περιφερειακή μείωση, το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας IMB προειδοποιεί ότι η απειλή για τους ναυτικούς παραμένει και συνεχίζει να προτρέπει τα πληρώματα και τα σκάφη που πλέουν σε αυτές τις θάλασσες να είναι προσεκτικά, καθώς οι δράστες παραμένουν βίαιοι και ο κίνδυνος για τα πληρώματα παραμένει υψηλός. Αυτό αποδεικνύεται από την απαγωγή έξι αθώων μελών πληρώματος από σκάφος μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ωστόσο 35 περιστατικά κατά πλοίων που πλέουν στα Στενά της Σιγκαπούρης αναφέρθηκαν στο Κέντρο Αναφοράς πειρατείας το 2021, μια αύξηση 50% από το 2020 και ο υψηλότερος αριθμός αναφερόμενων περιστατικών από το 1992. Στα πλοία επιβιβάστηκαν σε 33 από τα 35 περιστατικά, τα οποία θεωρούνται ως επί το πλείστων ευκαιριακές κλοπές, αν και δύο μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις. Χρήση μαχαιριών αναφέρθηκαν επίσης σε 13 περιστατικά και όπλων σε άλλα δύο.

Τέλος ενώ η άμεση απειλή επιθέσεων από Σομαλούς πειρατές φαίνεται να έχει μειωθεί – μαζί με μια περαιτέρω αναθεώρηση και μείωση της περιοχής υψηλού κινδύνου τον Σεπτέμβριο – το Κέντρο Αναφοράς Πειρατείας IMB συνεχίζει να ενθαρρύνει την επαγρύπνηση μεταξύ των ναυλωτών πλοίων, ιδίως όταν διέρχονται κοντά στις ακτές της Σομαλίας.

Πηγή: ICC-ΙΜΒ