Κομισιόν: Δεν είναι αποδεκτές προσπάθειες διευκόλυνσης παράνομης μετανάστευσης

metanastes thalassa

Τι λέει σε επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση

 

Καμπανάκι προς την Τουρκία σημαίνει εμμέσως, πλην σαφώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ότι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, μετά και τα ναυάγια των τελευταίων ημερών. "Οι προσπάθειες τρίτων χωρών να διευκολύνουν την παράνομη μετανάστευση προς την ΕΕ δεν είναι αποδεκτές" τονίζεται σε επιστολή προς τον υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Την επιστολή στέλνουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον και ο επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας της ΕΕ, Όλιβερ Βάρχελι απαντώντας στην επιστολή που είχαν στείλει ο κ. Μηταράκης μαζί με άλλους 8 Ευρωπαίους ομολόγους του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Αυγούστου 2021, σχετικά με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην επιστολή, "τα εξωτερικά σύνορα των κρατών- μελών είναι τα ευρωπαϊκά σύνορα και η διαχείριση τους αποτελεί κοινή ευθύνη, μία θέση που υποστήριξαν όλα τα κράτη- μέλη και η Επιτροπή σε πολλές περιπτώσεις συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2021".

Παράλληλα, στην επιστολή γίνεται λόγος στα μέτρα ενίσχυσης που θα πρέπει να ληφθούν με σκοπό την στήριξη των κρατών-μελών εκείνων που υφίστανται τις συνέπειες της μεταναστευτικής πίεσης.

Τέλος, διατυπώνεται η πρόθεση για προσαρμογή του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν και της Κοινής Πολιτικής Μετανάστευσης και Ασύλου στα δεδομένα που θέτουν οι νέες αυτές προκλήσεις, καθώς και για θεσμοθέτηση ειδικού νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά στα ζητήματα και τις συνέπειες της εργαλειοποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

eep logo