Ν. Σαντορινιός: Επικοινωνία χωρίς ουσία, ο προϋπολογισμός για το Υπουργείο Ναυτιλίας

santorinios 1

Ο Τομεάρχης Ναυτιλίας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του προϋπολογισμού 2022

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση μιλώντας για έναν Προϋπολογισμό «εκτός τόπου και χρόνου» και με μηδενικές ενισχύσεις σε έργα νησιωτικής πολιτικής ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα προγράμματα που υπόσχεται το Υπουργείο Ναυτιλίας χωρίς να περιλαμβάνεται ούτε ένα ευρώ στο πετσοκομμένο κατατεθέν σχέδιο.

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «όσον αφορά στον Προϋπολογισμό για το Υπουργείο Ναυτιλίας, είναι η επιτομή του «επικοινωνία και όχι ουσία». Ακούσαμε τον αρμόδιο Υπουργό να αραδιάζει νούμερα και προγράμματα, που δεν υπάρχουν ούτε σε μία γραμμή του Προϋπολογισμού! Μας είπε ότι έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια του ΕΣΠΑ για την ακτοπλοΐα, και στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ!
Μειώνεται ο προϋπολογισμός των άγονων γραμμών στο ιστορικό χαμηλό των 50,6 εκ. ευρώ, ενώ οι δεσμεύσεις είναι 130 εκατομμύρια. Θυμίζω ότι πέρυσι, ο προϋπολογισμός ήταν 71 εκατομμύρια, και πάλι είχαμε επισημάνει ότι ‘δεν βγαίνει’. Αυτό αποδείχθηκε, αφού αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Ναυτιλίας χρωστά 60 εκατομμύρια σε ακτοπλοϊκές εταιρείες, ιδιαίτερα τις μικρές που σήμερα δεν έχουν χρήματα ούτε για πετρέλαιο».

«Μας παρουσίασε ο Υπουργός, έργα σε λιμάνια της χώρας, έργα που θα υλοποιηθούν, όμως, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία. Ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου αναγράφει μόλις 4,4 εκ. ευρώ, όχι για νέα έργα, αλλά για βελτιώσεις, όταν τα δύο τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής μας δίναμε 12 εκ. ετησίως για βελτιώσεις».

«Στον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό των 23 εκ. και ενώ το Μεταφορικό Ισοδύναμο χρειάζεται τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ, βάζουν επιπλέον όλες τις δράσεις του νέου Προγράμματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, που έφεραν με δάφνες,. Λεφτά μπορεί να μην υπάρχουν, υπάρχει όμως επικοινωνία! Ο Υπουργός είπε επίσης, ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί μια μελέτη για την «πράσινη» μετάβαση των πλοίων, μια μελέτη που είχαμε ξεκινήσει με το Ναυτικό Επιμελητήριο και στοιχίζει 1 εκατομμύριο. Προκαλώ να βρείτε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας έστω και ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ούτε ένα! Και αυτό ψέματα!
«Επίσης, στον προϋπολογισμό περιγράφονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα περιφερειακά λιμάνια, αλλά δεν υπάρχουν κοστολογημένοι προϋπολογισμοί. Δεν τους νοιάζει αν θα πάρει λεφτά το κράτος, παρά μόνο να κάνουν τις δουλειές τους οι κολλητοί και οι φίλοι».

 Συνεχίζεται η απαξίωση και η κοροϊδία του Υπ. Ναυτιλίας προς τους νησιώτες
«Ακόμα χειρότερη όμως, είναι η απαξίωση και η κοροϊδία του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής προς τους νησιώτες. Δεν πληρώνει το Μεταφορικό Ισοδύναμο και, εδώ και οκτώ μήνες, …ανακάλυψε ότι θα βρει κάποια «υπολείμματα» από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - για να τους πληρώσει τα μισά από αυτά που χρωστάει, ενώ στις επιχειρήσεις έχει ένα χρόνο να πληρώσει τα έξοδα του ΜΙ. Πολύ απλά, τους νησιώτες τους έχουν για τα «μαζέματα». Την ίδια στιγμή, κατάργησε τον πυλώνα του καυσίμου, που, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο, τα καύσιμα θα είχαν 22 λεπτά λιγότερο κόστος στην αντλία. Ξέρουν άραγε τι σημαίνει αυτό για τα μικρά νησιά που σήμερα έχουν 2 ευρώ και 2,10 ευρώ την αντλία για τα καύσιμα;».

 Αναμένουμε ακόμα απάντηση για τους λόγους μετάθεσης για το 2025 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά
«Ο Υφυπουργός Οικονομικών δεν μου απάντησε στην Επιτροπή, οπότε ξαναθέυω το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Μας είπε ότι από το 2025 θα εφαρμοστεί το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, γιατί τότε, λέει, θα εφαρμοσθεί η νέα Οδηγία. Μα, υπάρχει Οδηγία που το επιτρέπει και σήμερα -είναι το άρθρο 120 της Οδηγίας 112/2006-. Μας λέει ότι αυξάνονται οι φόροι κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν μπορεί να υπάρξει μία πολιτική, η οποία να ενισχύσει τις επιχειρήσεις που χειμάζονται, ιδιαίτερα από την πανδημία, στα νησιά μας; Ή θα το κάνετε τώρα ή περισσεύει ο πολιτικός αριβισμός και υπολείπεται η πολιτική βούληση! Έτσι κι αλλιώς, αυτός ο Προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος που καταθέτει η Κυβέρνησή σας, γιατί πολύ σύντομα οι πολίτες θα σας κάνουν off».

eep logo