Συνασπισμός 19 χωρών για την επιτάχυνση της ναυτιλιακής απανθρακοποίησης

naftilia zero coalition

Ένας συνασπισμός 19 χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, συμφώνησε να δημιουργήσει ναυτιλιακές εμπορικές οδούς με μηδενικές εκπομπές ρύπων, μεταξύ των λιμανιών, με σκοπό να επιταχύνει την απανθρακοποίηση της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι η ναυτιλία, η οποία μεταφέρει περίπου το 90% του παγκόσμιου εμπορίου και ευθύνεται για σχεδόν το 3% των παγκόσμιων εκπομπών CO2.

Γενικότερα, ο Ναυτιλιακός Οργανισμός του ΟΗΕ & ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) δήλωσε ότι στόχος είναι να μειωθούν οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία κατά 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2008 έως το 2050. Ωστόσο ο στόχος δεν ευθυγραμμίζεται με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την κλιματική αλλαγή και ο τομέας βρίσκεται υπό πίεση.

Οι υπογράφουσες χώρες που εμπλέκονται στη "Clydebank Declaration", η οποία παρουσιάστηκε στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, συμφώνησαν να υποστηρίξουν τη δημιουργία τουλάχιστον έξι πράσινων διαδρόμων έως το 2025, οι οποίοι θα απαιτήσουν την ανάπτυξη προμηθειών καυσίμων μηδενικών εκπομπών, την υποδομή που απαιτείται για την απανθρακοποίηση αλλά και τα ρυθμιστικά πλαίσια.

Ο υπουργός Ναυτιλίας της Βρετανίας Robert Courts, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι χώρες από μόνες τους δεν θα είναι σε θέση να απαλλάξουν τις ναυτιλιακές διαδρομές από άνθρακα χωρίς τη δέσμευση ιδιωτικών και μη κυβερνητικών τομέων.

Επιπλέον, ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ, Pete Buttigieg είπε ότι το declaration ήταν "ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τους πράσινους ναυτιλιακούς διαδρόμους και τη συλλογική δράση". Eνώ τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες "πιέζουν τον ΙΜΟ να υιοθετήσει έναν στόχο μηδενικών εκπομπών για τη διεθνή ναυτιλία έως το 2050".

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ, Kitack Lim, δήλωσε ότι "Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις φιλοδοξίες μας, συμβαδίζοντας με τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια κοινότητα".

maritimes.gr

ETEKA_Desktop

eep logo