Επενδύει στη ναυτιλία ο Τέλης Μυστακίδης

naftilia limani ploio

Ψήφος εμπιστοσύνης στη ναυτιλιακή αγορά ξηρού φορτίου*

Χαρτοφυλάκιο στη ναυτιλία φαίνεται πως "χτίζει" ο δισεκατομμυριούχος Τέλης Μυστακίδης, στηρίζοντας επενδυτικά την Union Maritime, μία εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα μέσα στο έτος, η εν λόγω ναυτιλιακή, η οποία δραστηριοποιείτο παραδοσιακά στα δεξαμενόπλοια, αποφάσισε άνοιγμα στην αγορά μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, καθώς τα ναύλα διαμορφώνονταν σε εξαιρετικά επίπεδα.

Για την υποστήριξη αυτού του εγχειρήματος και την απόκτηση πλοίων, η Union Maritime ίδρυσε, όπως γράφει το Tradewinds, τέσσερις θυγατρικές, σε κάθε μία από τις οποίες συμμετέχουν τρεις μέτοχοι.

Τα στοιχεία που παρατίθενται στο βρετανικό μητρώο επιχειρήσεων και διάβασε το Capital.gr φανερώνουν πως και οι τέσσερις θυγατρικές έχουν μέτοχο το ελβετικό επενδυτικό σχήμα "Anastasia AG". Τα αντίστοιχα στοιχεία από το ελβετικό μητρώο συνδέουν το εν λόγω σχήμα με τον κ. Μυστακίδη.

Η κίνηση του δισεκατομμυριούχου ερμηνεύεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στη ναυτιλιακή αγορά και δη σε αυτήν του ξηρού φορτίου.

Η φετινή χρονιά, εξηγούν αναλυτές, ενίσχυσε σε σημαντικό βαθμό τις εισροές κεφαλαίων από σοβαρούς επενδυτές σε μία σειρά από ναυτιλιακές, καθώς τα ναύλα σε βασικούς κλάδους "απογειώθηκαν" και οι προοπτικές για τη συνέχεια παραμένουν ευνοϊκές.

Φυσικά η έλευση και η μακροχρόνια παραμονή των θεσμικών επενδυτών στη ναυτιλία είναι μία δύσκολη υπόθεση, λόγω της μεταβλητότητας και του κατακερματισμού που τον χαρακτηρίζουν, επισημαίνουν αναλυτές.

To βιογραφικό
Ο Τέλης Μυστακίδης, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και σήμερα κατοικεί στην Ελβετία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Σύμφωνα με την ετήσια λίστα του Forbes, το 2021 ο κ. Μυστακίδης κατατάσσεται στη θέση 1.362 παγκοσμίως, με περιουσία 2,3 δισ. δολαρίων.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Forbes, ο κ. Μυστακίδης ξεκίνησε στον κλάδο των εμπορευμάτων στην αμερικανική Cargill και πέρασε το 1993 στην Marc Rich & Co. Αργότερα η εταιρεία εξαγοράστηκε και μετονομάστηκε σε Glencore.

Ο ίδιος έγινε δισεκατομμυριούχος το 2011 με την δημόσια εισαγωγή της Glencore και σήμερα κατέχει πάνω από το 3% των μετοχών της εταιρείας. Το 2018 αποχώρησε από τη θέση του διευθυντή του κλάδου του χαλκού της Glencore.

Πέρυσι είχε γίνει γνωστό πως απέκτησε ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στην Τράπεζα Πειραιώς. Τον περασμένο Ιανουάριο, η συμμετοχή του υποχώρησε στο 3,04% και σήμερα, μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, διαθέτει το 2,90% των μετοχών.

*του Γιώργου Γεωργίου από το capital.gr

eep logo