Ν. Σαντορινιός: «Άμεσα να υπογραφεί νέα ΣΣΕ»

santorionios 3

Δήλωση του Τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απεργία των ναυτεργατών

Με δήλωσή του ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νεκτάριος Σαντορινιός επισημαίνει πως "η εξελισσόμενη 48ωρη απεργία των ναυτεργατών της χώρας συνιστά το πρώτο βήμα προς την κλιμάκωση των αγώνων ενός κλάδου που έχει υποστεί με σφοδρότητα τις αντεργατικές πολιτικές της ΝΔ και έχει βιώσει τη συνεχή συρρίκνωση των εργασιακών του δικαιωμάτων".

Τονίζει ότι "η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει στη ψήφιση ρυθμίσεων που καταργούν επί της ουσίας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ναυτικών, παγώνουν την προσαρμογή των μισθών και παραβιάζουν ευθέως την εργατική νομοθεσία με φωτογραφικές αλλαγές στην στελέχωση, οργανική σύνθεση και απασχόληση των Ναυτεργατών. Ενώ, παράλληλα μείωσε σκανδαλωδώς τα πρόστιμα για τις περιπτώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας που έχουν να κάνουν για τα όρια του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης των ναυτικών, όταν από 300-500 ευρώ που χρεωνόταν η παράβαση ανά ναυτικό, το μετέτρεψε σε 300- 1.000 ευρώ ανά ημέρα, καταργώντας επί της ουσίας την ανάγκη απασχόλησης διπλών πληρωμάτων.

Με πρόσχημα την πανδημία και την κρίση, η ΝΔ για μια ακόμη φορά βάζει στο στόχαστρο τους ναυτικούς, το βασικό παραγωγικό κομμάτι της ναυτιλίας και της ακτοπλοΐας, φτωχοποιώντας χιλιάδες οικογένειες και υποβαθμίζοντας το επάγγελμά τους, δίνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα στα μεγάλα συμφέροντα πως η ανομία, οι εργατικές παραβάσεις και η εξαθλίωση των εργαζομένων είναι η νέα «ανάπτυξη» των αρίστων.

Τρανή απόδειξη όλων των μεθοδεύσεων αυτών είναι το γεγονός ότι η τελευταία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους ναυτεργάτες υπεγράφη επί των ημερών της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το 2018- 2019".

Και καλεί την Κυβέρνηση "να πάρει πίσω το πλέγμα των απαράδεκτων νομοθετικών ρυθμίσεων που φέρουν την υπογραφή της και στοχοποιούν τους ναυτεργάτες, ενώ η υπογραφή της νέας ΣΣΕ οφείλει να είναι ο πρώτος άμεσος στόχος της. Τέλος, αν για μια ακόμη φορά η ΝΔ επιλέξει τον δρόμο της επικοινωνίας και του κοινωνικού αυτοματισμού ενάντια στην δυναμική απεργία των ναυτεργατών, η αγανάκτηση του κλάδου και τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν θα γίνουν τσουνάμι αντίδρασης.

Στεκόμαστε δίπλα στην απεργία των ναυτικών της χώρας μας και στηρίζουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Καλούμε τους φορείς της ναυτιλίας και της ακτοπλοΐας να προχωρήσουν άμεσα στην έναρξη διαλόγου την υπογραφή της νέας ΣΣΕ".

 

eep logo