Η «συνταγή» για λιγότερους ρύπους στη ναυτιλία!

naftilia glaros

Τεράστιες επενδύσεις για την παραγωγή ναυτιλιακών καυσίμων χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών άνθρακα από εμπλεκόμενους φορείς εκτός του ναυτιλιακού τομέα απαιτούνται, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της απανθρακοποίησης του ναυτιλιακού τομέα.

Πρόκειται για ένα από τα τρία συμπεράσματα της τεχνικής έκθεσης με τίτλο, «Survey of Alternative Fuels – Technologies for Shipping» (Μάιος 2021) που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ποντοπόρου ναυτιλίας και την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας. Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι απαιτείται μια νέα γενιά μηχανών που θα υποστηρίζει τα εναλλακτικά καύσιμα και το τρίτο ότι θα χρειαστεί μια νέα σειρά κανονισμών σε παγκόσμιο επίπεδο για την ασφαλή χρήση τους.

Είναι προφανές, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, ότι η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών δεν είναι απλή υπόθεση και, ασφαλώς, δεν είναι καθήκον που αφορά μόνο τον πλοιοκτήτη. Εφοπλιστές, ναυλωτές, ναυπηγοί, κατασκευαστές κινητήρων, παραγωγοί καυσίμων και διανομείς, οι πάροχοι υποδομών, τα λιμάνια και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να συντονίσουν τις δράσεις τους για την υλοποίηση του φιλόδοξου πακέτου «Fit for 55».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo