«Πράσινη» ανανέωση του στόλου της CPLP

capital maritime ship

Νέο ομόλογο 150 εκατ. ευρώ από τη εταιρεία, συμφερόντων Β. Μαρινάκη

Τη Δευτέρα 18/10 η δημόσια προσφορά

Επίσημη πρώτη για τον Όμιλο Μαρινάκη στην εγχώρια χρηματαγορά με ομόλογο έως 150 εκατ. ευρώ που διατίθεται στο ελληνικό επενδυτικό κοινό από τη Δευτέρα, 18/10, με την εγγύηση της ναυτιλιακής Capital Product Partners L.P. (CPLP), που ιδρύθηκε από τον Ευάγγελο Μαρινάκη τον 2007 και διαπραγματεύεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq. Η CPLP, διαχειρίζεται έναν στόλο 19 πλοίων διαφόρων κατηγοριών, ενώ τον τελευταίο χρόνο υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, εισερχόμενη στην αγορά μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η τελευταία γνωρίζει ταχύτατη ανάπτυξη καθώς το LNG, ως μεταβατικό καύσιμο, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην απανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας και η θαλάσσια μεταφορά του αποτελεί σημαντικό κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δεν είναι τυχαίο ότι η ζήτηση για LNG Carriers αυξάνεται ραγδαία τους τελευταίους μήνες, συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τα σχετικά ναύλα.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει ήδη εντάξει στον στόλο της τρία νεότευκτα LNG Carriers, χωρητικότητας 174.000 κυβικών μέτρων το καθένα και ετοιμάζεται να αποκτήσει άλλα τρία, με το κόστος της επένδυσης να καλύπτεται εν μέρει από το υπό έκδοση ομόλογο. Επιπροσθέτως, όλα τα νέα πλοία είναι ναυλωμένα με μακροχρόνιες συμβάσεις από ενεργειακούς κολοσσούς, όπως η ΒΡ και η Cheniere, εξασφαλίζοντας στη CPLP, υψηλές αποδόσεις αλλά και προστασία από τις διακυμάνσεις της ζήτησης και των ναύλων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα νέα πλοία κινούνται με καύσιμο το φυσικό αέριο το οποίο παράγει σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου, ενώ είναι και αποδοτικότερο ενεργειακά από το ναυτιλιακό πετρέλαιο.

Η επένδυση σε πλοία που κινούνται με LNG εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της εταιρείας η οποία επικεντρώνεται στην «πράσινη» ανανέωση του στόλου της, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, καθώς και τη συμμετοχή σε πλήθος από ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Ήδη, με την ένταξη στον στόλο της των νέων LNG Carriers η CPLP υπολογίζει ότι θα μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα κατά 10%, ενώ την ίδια στιγμή, έχει περιορίσει τον μέσο όρο ηλικίας των πλοίων της κάτω από τα οκτώ έτη. Επιπλέον, η εταιρεία έχει εγκαταστήσει σύστημα καθαρισμού διοξειδίου του θείου σε επτά από τα 19 πλοία του στόλου και σε 16 έχει εγκατεστημένο σύστημα διαχείρισης θαλάσσιου έρματος. Για όλες αυτές τις προσπάθειές της στον τομέα του περιβάλλοντος, η CPLP τιμήθηκε πρόσφατα, με το βραβείο «Green Award», στο πλαίσιο του “THE THESSALONIKI METROPOLITAN SUMMIT” του Economist στη Θεσσαλονίκη.

Η δυναμική πορεία ανάπτυξης της CPLP αποτυπώνεται και στα οικονομικά της αποτελέσματα, αφού το δεύτερο τρίμηνο του 2021 πέτυχε εντυπωσιακή αύξηση κερδών, στα 35,4 εκατ. δολάρια, έναντι 8,7 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Εξάλλου, από το 2007 και την ένταξή της στον Nasdaq, η εταιρεία αποδίδει συστηματικά μερίσματα στους μετόχους της που υπερβαίνουν σωρευτικά τα 817 εκατ. δολάρια.

Με αυτά ως δεδομένα, οι οικονομικοί αναλυτές αντιμετωπίζουν το νέο ομόλογο ως μια μεγάλη ευκαιρία για το Ελληνικό επενδυτικό κοινό, ιδίως τους μικροεπενδυτές που αναζητούν αξιόλογες αποδόσεις, αλλά και ασφάλεια για τα χρήματά τους.

Με αφορμή την έκδοση του ομολόγου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της CPLP, κ. Γεράσιμος Καλογηράτος, δήλωσε:

«Η CPLP πραγματοποιεί ένα άλμα βιώσιμης ανάπτυξης, επενδύοντας στην πράσινη ανανέωση του στόλου της, την επέκταση σε νέες αγορές και τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της, με το βλέμμα πάντα, στραμμένο στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία.

Με το νέο ομόλογο θα χρηματοδοτήσουμε την απόκτηση τριών νεότευκτων LNG Carriers που εξασφαλίζουν υψηλές αποδόσεις για την εταιρεία μας, στη δυναμική αγορά μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου και παράλληλα, μειώνουν το συνολικό περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Επιλέξαμε την εγχώρια χρηματαγορά για την έκδοση του ομολόγου, με ιδιαίτερα, μάλιστα, ελκυστικό επιτόκιο έως 3%, για να δηλώσουμε την εμπιστοσύνη μας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να δώσουμε την ευκαιρία στο ελληνικό επενδυτικό κοινό να συμμετάσχει στα επενδυτικά μας σχέδια».

Περισσότερες πληροφορίες για το ομόλογο θα βρείτε στο εγκεκριμένο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Ενημερωτικό Δελτίο της Έκδοσης, εδώ.

ETEKA_Desktop

eep logo