The Crown: Γυρίσματα πάνω στη «Χριστίνα», το θρυλικό γιοτ του Ωνάση

christina onasis

H ιστορία ενός από τα γνωστότερα σκάφη όλων των εποχών

Το γιοτ που κάποτε άνηκε στον Αριστοτέλη Ωνάση, το θρυλικό Χριστίνα, αποτελεί ένα από τα σημεία γυρισμάτων του 5ου κύκλου της σειράς The Crown.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Mail, αυτές τις μέρες στη Μαγιόρκα γυρίζονται σκηνές που αναπαριστούν την επίσκεψη της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του πρίγκιπα Καρόλου το 1992 στην Σεβίλλη της Ισπανίας.

Εκτός από τον Ωνάση, τη Μαρία Κάλλας, τη Τζάκι Κένεντι-Ωνάση, (η οποία μετά τον γάμο της με τον Έλληνα μεγιστάνα επέλεξε τη διακόσμηση του σκάφους), στο σκάφος φιλοξενήθηκαν δεκάδες διασημότητες και ισχυροί άνθρωποι. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Τζον Κένεντι, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Λιζ Τέιλορ είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Ενώ ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό και η Γκρέις Κέλι έκαναν εκεί τη δεξίωση του γάμου τους το 1956.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τίποτα δεν έδειχνε ότι το σκάφος θα ακολουθoύσε τέτοια πολυτελή σταδιοδρομία. Το Christina O έκανε τα πρώτα του ταξίδια το 1943, ως αντιτορπιλικό του Καναδικού Ναυτικού. Tότε, είχε το όνομα Stormont. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χρησιμοποιήθηκε στη Μάχη του Ατλαντικού και συμμετείχε στην απόβαση της περίφημης D-Day στη Νορμανδία.

Ο Ωνάσης το αγόρασε ως σκραπ για 34.000 δολάρια και πλήρωσε άλλα 4 εκατομμύρια για να το μετατρέψει στο πολυτελές γιοτ που πήρε το όνομα της κόρης του. Η μετατροπή αξιοποίησε πλήρως το μέγεθος και τα ισχυρά ναυτικά μηχανικά συστήματα του πλοίου κι έτσι δημιουργήθηκαν μεγάλοι εσωτερικοί χώροι και πρωτοποριακές πολυτέλειες για την εποχή. Όπως η ψηφιδωτή πισίνα που όταν αδειάσει από νερό μπορούσε να ανυψωθεί και να χρησιμοποιηθεί ως πίστα χορού. Το Christina O έθεσε νέα στάνταρ στα πολυτελή προσωπικά σκάφη των μεγιστάνων της μεταπολεμικής εποχής.

Μετά τον θάνατο του Ωνάση το 1975, το πολυτελές σκάφος κληρονομήθηκε από την κόρη του, Χριστίνα, η οποία το δώρισε στο ελληνικό κράτος, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε υπό το όνομα «Αργώ». Σταδιακά έπεσε σε αχρηστία κι όταν βγήκε σε δημοπρασία το 1990 με αρχική τιμή 16 εκατ. δολάρια, δεν πωλήθηκε.

Μια προσπάθεια να πουληθεί το 1996 στον Αμερικανό Αλεξάντερ Μπλάστος απέτυχε επίσης. Τελικά αγοράστηκε το 1998 από τον Έλληνα εφοπλιστή Τζον Πολ Παπανικολάου, φίλο της οικογένειας Ωνάση, ο οποίος το μετονόμασε ξανά σε Christina O. O Παπανικολάου προσέλαβε τον Έλληνα ναυπηγό Κώστα Καράμπελα και ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανακαίνισης του σκάφους. Χρειάστηκαν 16 μήνες εντατικών εργασιών, και 50 εκατ. δολάρια για να γίνει ξανά το Christina O το ίδιο πολυτελές και πιο μοντέρνο από ό,τι ήταν.

Από το 2006 και μετά, το σκάφος έχει εμφανιστεί και εμφανίζεται ακόμα στους καταλόγους πολλών επιχειρήσεων εκμίσθωσης θαλαμηγών.

Πιο πρόσφατα, το 2019, το σούπερ μόντελ Χάιντι Κλουμ πραγματοποίησε εκεί τον γάμο της με τον Τομ Κάουλιτς, καθώς και τη γαμήλια δεξίωση.

Σήμερα το Χριστίνα Ο, μήκους 99 μέτρων. έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 36 επιβάτες που θα διανυκτερεύσουν σε ταξίδι. Διαθέτει μία μάστερ σουίτα, 17 καμπίνες επιβατών, γυμναστήριο, σπα και φυσικά την πισίνα με το μωσαϊκό-Μινώταυρο.

Η 5η σεζόν του The Crown περιλαμβάνει ένα ολοκαίνουργιο καστ, συμπεριλαμβανομένων των Imelda Staunton ως Βασίλισσα Ελισάβετ, την Elizabeth Debicki ως πριγκίπισσα Diana, τον Dominic West ως πρίγκιπα Κάρολο, τον Jonathan Pryce ως πρίγκιπα Φίλιππο και την Lesley Manville ως πριγκίπισσα Margaret.

Πηγή: travel.gr

eep logo