«Σκόπιμα απαξιώνεται ο ΕΦΚΑ και τα στελέχη του»

nat

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, κατέθεσαν 59 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της τομεάρχη Εργασίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Στην ερώτηση με θέμα «Ο υπουργός Εργασίας σκόπιμα απαξιώνει τον ΕΦΚΑ και τα στελέχη του», οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν ότι ο κ. Χατζηδάκης επιρρίπτει ευθύνες «με πρωτοφανές μένος και λεξιλόγιο στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ» για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση οριστικών αποφάσεων για τη χορήγηση 444 συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ.

Επίσης, σημειώνουν ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Χατζηδάκης επιτίθεται και δυσφημεί τον ΕΦΚΑ, κατηγορεί και στοχοποιεί τους εργαζομένους του». Σύμφωνα με τους ερωτώντες, ο υπουργός Εργασίας «προσπαθεί να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες του ιδίου, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το φιάσκο των αναδρομικών και τη συνεχιζόμενη αδυναμία να μειωθούν οι εκκρεμείς συντάξεις».

Συγκεκριμένα, ρωτούν τον κ. Χατζηδάκη για το πότε απέστειλε το υπουργείο Εργασίας τη σχετική διάταξη του ν. 4826/2021 στη Γενική Διεύθυνση Συντάξεων, ώστε να βγει η σχετική ερμηνευτική εγκύκλιος με οδηγίες σχετικά με την έκδοση των εν λόγω συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ, εάν έχουν καθοριστεί από το ΝΑΤ οι σχετικές λεπτομέρειες (π.χ. συντάξιμες αποδοχές, ποσά κ.λ.π), εάν έχουν αποσταλεί αρμοδίως οι σχετικοί φάκελοι από το ΝΑΤ και το ποια είναι η ακριβής ημερομηνία και το πρωτόκολλο αποστολής των φακέλων, το πότε αναμένεται το πολυδιαφημιζόμενο λογισμικό σύστημα για την ψηφιακή απονομή των συντάξεων και, τέλος, εάν υπάρχει και ποιος είναι ο προγραμματισμός μόνιμων προσλήψεων στον ΕΦΚΑ.

iefimerida.gr

eep logo