Παρουσίαση του «Πράσινου οδηγού» 2021 από τον ESPO

Groningen

Απάντηση στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Λιμένων Θάλασσας (ESPO) παρουσίασε τα βασικά στοιχεία του νέου Πράσινου Οδηγού 2021 κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης ESPO Regatta 2021.

Ο πράσινος οδηγός ESPO για το 2021 παρέχει στους λιμένες της Ευρώπης εργαλεία και συγκεκριμένες οδηγίες για τον οικολογικό προσανατολισμό και έρχεται ως απάντηση στις κύριες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει επί του παρόντος ο λιμενικός τομέας, με την κλιματική αλλαγή να είναι μακράν η πιο επείγουσα. Ο οδηγός παρέχει ένα όραμα για τους λιμένες σε ένα πράσινο μέλλον και εντείνει τη φιλοδοξία των λιμένων ως απάντηση στους αυξημένους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς στόχους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η δέσμευση των ευρωπαϊκών λιμένων για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα δεν είναι νέα. Η δημιουργία ενός περιβαλλοντικού κώδικα πρακτικής ήταν η πρώτη κοινή πρωτοβουλία των μελών του ΕΣΠΟ όταν ιδρύθηκε ο Οργανισμός το 1993. Έκτοτε, το έγγραφο έχει επικαιροποιηθεί και αναθεωρηθεί δύο φορές, ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις.

Ο Πράσινος Οδηγός ESPO 2021 βασίζεται στους προηγούμενους οδηγούς, αλλά το πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα. Αντιστοιχεί στο μεταβαλλόμενο περιβαλλοντικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι λιμένες και στις σημερινές περιβαλλοντικές προτεραιότητες των ευρωπαϊκών λιμένων. Περιλαμβάνει ένα πρότυπο για μεμονωμένους χάρτες πορείας λιμένων και μια λίστα ελέγχου των εργαλείων οικολογικού ελέγχου που είναι διαθέσιμα στις λιμενικές αρχές.

Ο νέος οδηγός περιλαμβάνει επίσης μια ολοκληρωμένη και επικαιροποιημένη επισκόπηση της σχετικής με τους λιμένες νομοθεσίας της ΕΕ και της διεθνούς νομοθεσίας. Για πρώτη φορά, ο Πράσινος Οδηγός συνοδεύεται από μια νέα και συνεχώς ενημερωμένη ψηφιακή βάση δεδομένων ορθών πράσινων πρακτικών από ευρωπαϊκούς λιμένες. Πάνω από 70+ ορθές πρακτικές είναι ήδη διαθέσιμες στο www.espo.be/practices.

«Τα τελευταία δέκα χρόνια, τόσο οι λιμένες όσο και το περιβαλλοντικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι λιμένες έχουν αλλάξει. Αυτός ο νέος πράσινος οδηγός ESPO αποτελεί απάντηση σε αυτές τις εξελίξεις. Οι ευρωπαϊκές λιμενικές αρχές θέλουν να είναι ενεργός εταίρος στο πράσινο μέλλον της Ευρώπης. Αυτό σημαίνει να καταστεί πλήρως περιβαλλοντικά βιώσιμη και να επιτευχθεί καθαρή-μηδενική ρύπανση με την πάροδο του χρόνου. Ο οδηγός εξηγεί επίσης τον τρόπο με τον οποίο οι λιμένες μπορούν να συμβάλουν ενεργά στον οικολογικό χώρο της οικονομίας και της κοινωνίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους λιμένες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη αυτής της νέας έκδοσης του Πράσινου Οδηγού του ESPO, η οποία είναι πραγματικά ένα εγχειρίδιο από τους λιμένες στους λιμένες. Ταιριάζει με τη φιλοδοξία της ESPO να είναι επίσης ένα δίκτυο γνώσεων επαγγελματιών του λιμένα που προσπαθούν, όπου είναι δυνατόν, να είναι πρωτοπόροι σε βασικούς τομείς όπως η περιβαλλοντική διαχείριση», σχολίασε η Isabelle Ryckbost, Γενική Γραμματέας ESPO.

theseanation.gr

eep logo