Συνάντηση Θ.Δρίτσα με φορείς της κινητοποίησης ενάντια στην πώληση των λιμανιών

ypoyrgeio naftilias

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, δέχθηκε τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετείχαν στην απεργία στο λιμάνι και στις κινητοποιήσεις. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ), της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ και συνδικαλιστές από άλλα λιμάνια της χώρας, εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγοεπισκευή, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Χρήστος Βρεττάκος, ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος κ. Τάκης Καραγιαννάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Πειραιά Μαρία Σταθάκη και Δημήτρης Γκερλές, ο Πρόεδρος της Λ.Α.Ε. και πρώην Υπουργός κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης και το στέλεχος της Λ.Α.Ε. και πρώην βουλευτής κ. Στάθης Λεουτσάκος.
Όλοι οι παριστάμενοι, εναντιώθηκαν συνολικά στην πώληση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης θεωρώντας την καταστροφική και άσκησαν αυστηρή κριτική στην Κυβέρνηση. Ιδιαίτερη έμφαση, δόθηκε στα εργασιακά ζητήματα, όπου εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την απειλούμενη κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ο κ. Υπουργός, αφού ενημέρωσε για τα προβλεπόμενα στάδια της διαδικασίας του διαγωνισμού, για τις ενέργειες έχουν δρομολογηθεί και για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει, τόνισε:
«Η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 51% των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ, περιλαμβάνεται στις δεσμευτικές υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει με τη συμφωνία που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 14 Αυγούστου. Εντάσσεται, μάλιστα, στα δεσμευτικά και εμπροσθοβαρή προαπαιτούμενα που άμεσα πρέπει να υλοποιηθούν ενόψει της αξιολόγησης. Η Ελληνική Κυβέρνηση αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της και ταυτόχρονα χειρίζεται το ζήτημα αυτό με τρόπο που να εξασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό το δημόσιο συμφέρον. Στην κατεύθυνση αυτή ήδη έχει εξαιρεθεί το παράκτιο μέτωπο της περιοχής των Λιπασμάτων, οι αρχαιολογικοί χώροι, η Σχολή Λιμενοφυλάκων, ο Πλοηγικός Σταθμός, όπως και οι προβλήτες και οι εγκαταστάσεις προς χρήση των αναγκών του Λιμενικού Σώματος, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πλοηγικής Υπηρεσίας. Εξαιρούνται επίσης από τη σύμβαση παραχώρησης και άλλα τμήματα του λιμανιού, που συνδέονται με ανάγκες τοπικών κοινωνιών και Δήμων ενώ ταυτόχρονα, διατηρείται η προβλεπόμενη χρήση κτιρίων και χώρων όπως η Πολιτιστική Ακτή κ.α. Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα του Πορθμείου Περάματος, της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων όλων των χρηστών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και άλλα σημαντικά ζητήματα. Κεντρική επιδίωξη, τέλος, της Κυβέρνησης, είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των λιμενεργατών και των εργαζομένων στον ΟΛΠ και ΟΛΘ, αλλά και εν γένει η κατοχύρωση της λιμενεργασίας για το μέλλον.
Για την εξασφάλιση αυτών των αναγκαίων επιδιώξεων, αλλά και για τη γενικότερη στόχευση λειτουργίας των λιμένων με βάση τις εγγυήσεις των Ευρωπαϊκών προτύπων, η Κυβέρνηση ενεργοποιεί χρήσιμα και κρίσιμα εργαλεία όπως είναι το Προεδρικό Διάταγμα για τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων και τα υπό διαμόρφωση σχέδια νόμων, τόσο για την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης, όσο και για την ίδρυση Δημόσιας Αρχής Λιμένος, κατά τη διεθνή πρακτική».

eep logo