Χωρίς ναυαγοσωστικό σκάφος η Κρήτη εδώ και τρεις μήνες!

limeniko skafos navagosostiko

Από τις 28 Ιουλίου η Κρήτη έχει μείνει χωρίς ναυαγοσωστικό σκάφος, καθώς το μοναδικό "εστάλη" στη Χίο, λόγω των αυξημένων αναγκών από τη μαζική είσοδο μεταναστών και έκτοτε παραμένει εκεί. Παρά τις διαβεβαιώσεις στους Λιμενικούς του νησιού ότι ένα άλλο σκάφος θα επισκευαζόταν και θα ερχόταν στην Κρήτη, τίποτε δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να υπάρχει εύλογη ανησυχία για το τιο θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση ενός θαλάσσιου ατυχήματος, ειδικά τώρα που ο καιρός χαλάει.

Η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, ενημερώθηκε πρόσφατα για την πορεία επισκευής του Ν/Γ 519, στο οποίο έως τώρα δεν έχει εκτελεστεί καμία εργασία για την αποκατάστασή της ζημίας του, γεγονός το οποίο δημιουργεί έντονη ανησυχία για το μέλλον της επιχειρησιακής δράσης του Ν/Γ 515 όσον αφορά την περιοχή.

Σε ανακοίνωση της Ενωσης αναφέρεται:

"Για το λόγο αυτό ερωτούμε τον κ. Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ο οποίος με προφορική του δέσμευση, μας είχε υποσχεθεί ότι το Ν/Γ 515 το οποίο αντικαθιστά το Ν/Γ 519 της Χίου, θα επέστρεφε στο Λ/Χ Αγίου Νικολάου, όπου και ανήκει, εντός τριών μηνών, από την ημέρα αναχώρησής του την 28/07/2015, πότε θα επιστρέψει στη βάση του το μοναδικό Ν/Γ που υπήρχε στην Κρήτη, προκειμένου να εξασφαλισθούν σειρά παραμέτρων ασφάλειας (αστυνόμευση, εύρυθμη λειτουργία υπηρεσίας, επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης, αποφυγή δυσμενών σχολίων των πολιτών κ.λ.π.) η οποία έχει εκλείψει έως σήμερα.
Θα θέλαμε να μας απαντήσουν με μια επίσημη ενημέρωση επειδή το διάστημα των τριών μηνών εκπνέει εντός ολίγων ημερών και το Ν/Γ 519, παραμένει ανελκυσμένο στη Χίο χωρίς να έχει εκτελεστεί καμία απολύτως εργασία αποκατάστασης της βλάβης του.
Επειδή η ένωσή μας, με την έως τώρα ενημέρωση που έχει, εκτιμά ότι η αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί το Ν/Γ 519 θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να επανέλθει σε πλήρη επιχειρησιακή δράση, για αυτό προτείνουμε την εκ περιτροπής διάθεση αντίστοιχου τύπου σκάφους, και από άλλες υπηρεσίες ώστε το χρονικό διάστημα απουσίας του σκάφους από τις αντίστοιχες υπηρεσίες να μην δημιουργεί δυσχερή και μακροχρόνια προβλήματα.
Εάν αυτό δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί, παρακαλούμε τον κ. Αρχηγό όπως εξετάσει την δυνατότητα άμεσης διάθεσης ή απόσπασης σκάφους στο Λ/Χ Αγίου Νικολάου, κατηγορίας Α1 ή Α2, ώστε να αποκατασταθεί και το αίσθημα ασφάλειας στην τοπική κοινωνία.

πηγή: ekriti.gr

eep logo