Ναυπηγεία Ελευσίνας: Στην τελική ευθεία η πώληση...

nafphgeia elefsinas

Ο πρόεδρος της ONEX προϊδεάζει τους εργαζόμενους για πιθανά προβλήματα*

Κρίσιμος μήνας ο Σεπτέμβριος αν δεν κλείσει η συμφωνία κυβέρνησης – ΟΝΕΧ μέχρι του μήνα - Τα ναυπηγεία Ελευσίνας θα πάνε στο μοντέλο Σκαραμαγκά οπότε το τίμημα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια ευρώ

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της διαδρομής όσο αφορά την τύχη των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Σήμερα με επιστολή του προς το Σωματείο Εργαζομένων, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας.

Από το περιεχόμενο της επιστολής συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπάρχουν εμπόδια προς την πορεία θετικής κατάληξης.

«Αγαπητέ Πρόεδρε, Αγαπητά μέλη του Δ.Σ, Αγαπητές και Αγαπητοί Εργαζόμενοι, Σε συνέχεια της τελευταίας κατ’ ιδίαν ενημέρωσής μου στα ναυπηγεία, αλλά και δέσμευσής μου για την εξεύρεση λύσης στα δυσθεώρητα προβλήματα που έχουν προκύψει στην πορεία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, θα ήθελα να σας γνωρίσω τα κατωτέρω:

· Ουδέποτε έπαψα να αναζητώ βιώσιμη λύση, κάτι που συνεχίζω άοκνα μαζί με ένα πολυμελές επιτελείο να πράττω ακόμα και τώρα.

· Τις τελευταίες εβδομάδες είμαι σε διαδικασία διαβουλεύσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αμερική με τους αρμοδίους Κυβερνητικούς φορείς προς αυτή την κατεύθυνση.

· Ολοκληρώνοντας ένα κύκλο διαβουλεύσεων θα σας καλέσω για να σας ενημερώσω και να συνεννοηθούμε για τα επόμενα βήματα μας στην πορεία εξυγίανσης των Ναυπηγείων, όπως έχουμε συμφωνήσει. Αυτό αναμένεται να γίνει μεταξύ 13ης -17ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως η υπεύθυνη στάση χαμηλού προφίλ, μετρημένων λόγων και επιλογής μου στον χρόνο που πρέπει να ομιλώ, ενόψει μιας πρωτόγνωρης οικονομικής καταστροφής και απαξίωσης των Ναυπηγείων που κάποιοι εκτελούσαν επί δεκαετίες με ανοχή κάποιων άλλων, δεν θα ήθελα να παρερμηνεύεται από τις δυνάμεις αδράνειας ως αδυναμία μου, αδιαφορία από μέρος μου, ή ακόμα και φυγή μου από την συμφωνία εξυγίανσης. Είμαι εδώ και θα είμαι εδώ, αυτό ας ληφθεί ως δεδομένο, αφού εσείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μου το έχετε ζητήσει. Το να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης μόνο σαν ανάμνηση της πετυχημένης Ελληνικής ταινίας εκλαμβάνεται από μέρους μου. Έχουν γνώση οι φύλακες».

Ο χρόνος έχει αρχίσει να κυλάει αντίστροφα με καταληκτική ημερομηνία την 30η Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τότε ή θα τα έχουν βρει μεταξύ τους η κυβέρνηση με την αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ ή με βάση τη διαλυτική αίρεση που υπάρχει στο συμφωνητικό θα πρέπει να επιστραφούν από την ΟΝΕΧ οι μετοχές στους παλιούς μετόχους των Ναυπηγείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr στην ΟΝΕΧ περιμένουν να τους φωνάξουν από την κυβέρνηση να καθίσουν στο τραπέζι για να δουν πως θα καταλήξει το θέμα.

Το χρονικό παράθυρο είναι έως την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης για να αποφασίσει η κυβέρνηση για το αν θα υπάρξει τελική συμφωνία με την ΟΝΕΧ για τα ναυπηγεία της Ελευσίνας.

Για να επέλθει συμφωνία όμως και σύμφωνα με έκθεση Ορκωτών Λογιστών, θα πρέπει να γίνει γενναίο κούρεμα χρεών των ναυπηγείων Ελευσίνας λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώθηκαν με την αγορά έναντι 25,2 εκατομμυρίων ευρώ του στρατιωτικού κομματιού του Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) από τον Γιώργο Προκοπίου.

Όπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς “αν δόθηκαν 25 εκατομμύρια για το ναυπηγείο Σκαραμαγκά, που είναι λίγο μεγαλύτερο από εκείνο της Ελευσίνας θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί το τίμημα. Τα χρέη των Ναυπηγείων Ελευσίνας προς τις Τράπεζες, το Δημόσιο, το Πολεμικό Ναυτικό, την εφορία ,τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές έχουν εκτοξευτεί στα 430 εκατομμύρια ευρώ. Για να γίνει όμως κούρεμα χρεών μπορεί να χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση.

Σύμφωνα με τους επαΐοντες του κλάδου αν δεν κλείσει η συμφωνία μέχρι τα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου τότε και τα ναυπηγεία Ελευσίνας θα πάνε στο μοντέλο Σκαραμαγκά οπότε το τίμημα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 25 εκατομμύρια ενώ θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για την διαδικασία ειδικής διαχείρισης.

Ενώ, όπως υπογραμμίζουν, με την επίτευξη συμφωνίας με τους Αμερικάνους η εξαγορά μέσω του σχεδίου εξυγίανσης δεν θα μπορεί να είναι κάτω από τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θα χρειασθεί να γίνει συμφωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό αφού τα ναυπηγεία Ελευσίνας χρωστάνε 150 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το χρέος πρέπει να ρυθμιστεί με ειδικό νόμο και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί ειδικό ναυπηγικό πρόγραμμα για την κάλυψη των αμυντικών αναγκών της Ελλάδας.

Επισημαίνουν: “Χρειάζεται ειδική συμφωνία μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της ΟΝΕΧ εν όψει της εξυγίανσης. Η συμφωνία αυτή αποκτά εθνικά και γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά γιατί είναι αβέβαιο το πότε θα τελειώσει οριστικά το θέμα Σκαραμαγκά”.

Στο μεταξύ, η υπόθεση των ναυπηγείων της Ελευσίνας αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο.

* Του Μηνά Τσαμόπουλου, από το newmoney

 

eep logo