Port Authority ζητεί η Ένωση Ρυμουλκών

rymoulko



Τη δημιουργία Αρχής Λιμένος (Port Authority) και την ευρύτερη διαβούλευση της ναυτιλιακής κοινότητας με το ΤΑΙΠΕΔ πριν την πώληση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ ζητεί η Ένωση Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών πλοίων. Με ανακοίνωση της που συνυπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης Ανδρέας Βατίστας και ο γραμματέας της Π. Ξηραδάκης εκφράζεται η ανησυχία του κλάδου σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά και του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται :
α) Δεν έχει αποσαφηνισθεί μέχρι σήμερα ποιος θα είναι ο φορέας και με ποια νομική μορφή ο οποίος θα αναλάβει την παροχή των λιμενικών υπηρεσιών προς όλους τους χρήστες του λιμανιού και αδιακρίτως, όταν θα τελεσθεί η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Ο.Λ.Π. Α.Ε. και της Ο.Λ.Θ. Α.Ε. στον τελικό αγοραστή/πλειοδότη. Θεωρούμε απαραίτητο να προβλεφθεί η ύπαρξη αρχής λιμένα (portauthority) που θα αναλάβει το ρόλο αυτό.
β) Υπάρχει επίσης μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των χρηστών των λιμένων και την αποτροπή μονοπωλιακής διαχείρισης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης του λιμένα Πειραιά και του λιμένα Θεσσαλονίκης από τους αγοραστές/πλειοδότες.
Τα θέματα αυτά θα πρέπει να διευκρινισθούν, να ρυθμισθούν σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας και της ελεύθερης πρόσβασης των χρηστών και βεβαίως να καταστούν γνωστά στην ναυτιλιακή κοινότητα πριν την περάτωση της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Η Ένωσή μας – όπως και στο παρελθόν έπραξε επί συγκυβέρνησης Ν.Δ. & ΠΑ.ΣΟ.Κ. – καλεί την κυβέρνηση και τον αρμόδιο φορέα ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσουν σε ευρεία και διαφανή διαβούλευση και με τους ναυτιλιακούς φορείς, όπως έγινε με την Περιφέρεια και τους όμορους του Πειραιά Δήμους, πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης των ΟΛΠ. Α.Ε. και Ο.Λ.Θ. Α.Ε.

eep logo