Michelin: Mετατρέπει τα πετρελαιοκίνητα πλοία σε ιστιοφόρα

Michelin WISAMO

To WISAMO απάντηση στους οικολογικούς περιορισμούς που θέτουν οι θαλάσσιες μεταφορές

Το WISAMO (WING SAILS MOBILITY) είναι μια καινοτόμα πρωτοβουλία από τον Όμιλο Michelin και αφορά ένα πτυσσόμενο και αυτοματοποιημένο φουσκωτό πτερύγιο που χρησιμοποιεί την αιολική πρόωση ως “υβριδική” λύση για την μείωση της κατανάλωσης καυσίμου των πλοίων και κατά συνέπεια των εκπομπών CO2. Σύμφωνα με την Michelin, η χρήση του WISAMO μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου κατά με 10% με 20%.

Το συγκεκριμένο πτερύγιο που θυμίζει φουσκωμένο πανί, μπορεί να προσαρμοστεί σε όλα τα σκάφη και πλοία, καινούρια ή μεταχειρισμένα. Εκεί όμως που θα αποδώσει τα μέγιστα και θα υπάρχει πραγματικό όφελος από το WISAMO είναι στην εμπορική ναυτιλία. Αυτή την στιγμή, το 90% του διεθνούς εμπορίου μεταφέρεται μέσω θαλάσσης και αναμένεται η ζήτηση για θαλάσσιες μεταφορές να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Στόχος βέβαια της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας είναι να μειωθούν οι εκπομπές CO2 κατά 50% μέχρι το 2050.

Το WISAMO μπορεί να τοποθετηθεί σε όλα τα πλοία: επιβατηγά οχηματαγωγά, φορτηγά πλοία, δεξαμενόπλοια, εμπορευματοκιβωτιοφόρα, καθώς και σε ιδιωτικής χρήσης ιστιοπλοϊκά. Χάρη σε αυτό, η Michelin ευελπιστεί να συμβάλει στην απαλλαγή από τον άνθρακα για τις θαλάσσιες μεταφορές.

carandmotor.gr

eep logo