ΕΕΚΦΝ: Σύσκεψη για το λιμάνι της Σύρου

limani syrou


Κλιμάκιο της Ενώσεως Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σύρο, όπου είχε συνάντηση – σύσκεψη με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Λεονταρίτη Γεώργιο, τον Δήμαρχο της πόλης Μαραγκό Γεώργιο, καθώς και τους εκπρόσωπους των Αρχών Διοίκησης και διαχείρισης του λιμένος. Στη συνάντηση παρευρίσκοντο οι Πρόεδροι Εμπορικού Επιμελητηρίου και Εμπορικού Συλλόγου και άλλοι φορείς επιχειρηματικής δραστηριότητας στο νησί.

Σκοπός της επίσκεψης ήτο η εξέταση θεμάτων που αφορούν τις λιμενικές υποδομές, και διευκολύνσεις, προκειμένου για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Σύρο, λαμβανομένων υπ’ όψιν:
• της υπάρχουσας υποδομής από πλευράς ευκολιών (κρηπιδωμάτων),
• της ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης του Νεωρίου,
• της δυνατότητας πετρέλευσης και υδροδότησης των πλοίων,
• των ευκολιών όσον αφορά την παραλαβή αποβλήτων – υγρών και στερεών, καθώς και υγρών καταλοίπων (reception facilities),
• πολλών ενδιαφερόντων για τον επισκέπτη μέρη, όπως για παράδειγμα:
 το ιστορικό Δημαρχείο,
 το Δημοτικό Θέατρο,
 Επαύλεις,
 το βιομηχανικό μουσείο,
 τον καθεδρικό ναό Αγίου Γεωργίου,
 μονοπάτια για walking tours προς την ενδοχώρα και άλλα αξιοθέατα της Σύρου.

Συζητήθησαν συγκεκριμένα τα κάτωθι:
1. Η επιμήκυνση του υπάρχοντος προβλήτα σε ικανό μήκος με τη σύγχρονη και πιο οικονομική μέθοδο των dolphins, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται κρουαζιερόπλοια μήκους 260 και πλέον μέτρων.
2. Η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης κατά μήκος του προβλήτα κρουαζιέρας, ώστε να υπάρχει ασφάλεια στην είσοδο και παραβολή των μεγάλων διαστάσεων κρουαζιεροπλοίων στις εγκαταστάσεις του λιμένα.
3. Η αξιοποίηση του παραδοσιακού πέτρινου κτηρίου, έμπροσθεν του προβλήτα κρουαζιέρας, ώστε να γίνει ένα πλέον σύγχρονο passengers terminal, εξοπλισμένο με όλα τα μέσα και συστήματα που προβλέπονται, προκειμένου για κάλυψη των απαιτήσεων του Διεθνή Κώδικα ISPS, για το Maritime Security.
4. Η ολοκλήρωση της καταγραφής όλων των ενδιαφερόντων τον επισκέπτη σημείων στο νησί και η έκδοση οδηγού, προκειμένου για διανομή στους επισκέπτες – τουρίστες που έρχονται στη Σύρο με τα κρουαζιερόπλοια, καθώς και των διαχειριστριών εταιρειών της κρουαζιέρας, για να είναι ενήμεροι κατά την κατάρτιση των προγραμμάτων δρομολογίων των πλοίων.
5. Η τοποθέτηση καθοδηγητικών πινακίδων και άλλων ενδείξεων με σύγχρονο και πλέον απεικονιστικό τρόπο και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά για κάθε προορισμό, όπως περιεγράφει από τοπικούς παράγοντες, προς διευκόλυνση των τουριστών που επιθυμούν να επισκεφθούν τα μέρη.
6. Η εξέταση από τους αρμοδίους, υπό την καθοδήγηση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, σημείων καταλλήλων για αγκυροβολία των μεγάλων διαστάσεων κρουαζιεροπλοίων, που δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο λιμάνι. Παράλληλα η τοποθέτηση ναυδέτου στην περιοχή Φοίνιξ, κρίνεται ότι θα διευκόλυνε την κατάσταση. Για τα σημεία αυτά θα τηρηθούν οι διαδικασίες χαρτογράφησης, για λόγους ασφαλείας και ευχερούς χρήσεως από τους πλοίαρχους.

Οι τοπικοί φορείς έδειξαν μεγάλη προθυμία για όλα τα θέματα, τα οποία ήδη έχουν καταγραφεί από την πλευρά των. Χαρακτηριστικό ήτο η διαπίστωση διάθεσης απόλυτης συνεργασίας μεταξύ των για κάθε θέμα ξεχωριστά, ώστε να μπορέσουν να ακολουθήσουν οι διαδικασίες έγκρισης κατ’ αρχάς και στη συνέχεια υλοποίησης των έργων, με την αμέριστη συμπαράσταση της περιφέρειας και προσωπικά του κ. Αντιπεριφερειάρχη, όσον αφορά τις αναγκαίες πιστώσεις από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

Οι ως άνω φορείς ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους της ΕΕΚΦΝ για το ενδιαφέρον τους και την προθυμία να συνδράμουν στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Σύρο, με τα γνωστά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή του λιμένος προσεγγίσεως των κρουαζιεροπλοίων.
Η πλευρά της ΕΕΚΦΝ εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίηση για το υποδειγματικό ενδιαφέρον των τοπικών φορέων και όλων όσων παρέστησαν στη συνάντηση και δήλωσε ότι, τέτοιες συμπεριφορές βοηθούν τα μέγιστα στη στήριξη του κλάδου αυτού της τουριστικής ναυτιλίας που, πέραν των προαναφερομένων, συνδράμει δυναμικά στην Εθνική Οικονομία όπου σήμερα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Χώρα μας.

eep logo