Ο ΠΟΥ πιέζει να αποτελέσουν προτεραιότητα για τα εμβόλια οι ναυτικοί

ploio makria 2

Έρευνα του ICS έδειξε ότι πάνω από το 10% των ναυτικών έχουν εμβολιαστεί

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε οι ναυτικοί να είναι μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα των μεταφορών που έχουν προτεραιότητα για εμβόλια εάν οι διαθέσιμες ποσότητες είναι χαμηλές.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ έχει επικαιροποιήσει τις οδηγίες του χάρτη πορείας για τα εμβόλια για τις κυβερνήσεις, με ειδική μνεία για τους ναυτικούς που έχουν αποκλειστεί στη θάλασσα από την «κρίση του πληρώματος».

«Χαίρομαι που βλέπω ότι ο ΠΟΥ αναγνωρίζει τη σημασία του εμβολιασμού των ναυτικών σε φορτηγά πλοία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Kitack Lim. «Οι ναυτικοί θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στην παγκόσμια ανάκαμψη και πρέπει να αρθούν τα εμπόδια στα διεθνή ταξίδια και την αλλαγή πληρώματος».

Αλλά η κίνηση από μόνη της δεν θα σημαίνει περισσότερα εμβόλια στα χέρια των ναυτικών.

"Έχουν αυξηθεί στον κατάλογο προτεραιότητας στον ΠΟΥ, ο οποίος είναι υπέροχος, αλλά πρέπει ακόμα να πάνε τα εμβόλια στο πρόγραμμα covax [ανταλλαγή εμβολίων] για να τα έχουν", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Επιμελητηρίου Ναυτιλίας Guy Platten. "Είναι φυσικά ευπρόσδεκτο να δούμε, καθώς του δίνει κάποια προτεραιότητα - δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Αλλά αυτό που πραγματικά πρέπει να δούμε είναι εμβόλια στα όπλα".

Ανέφερε ότι τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας του ICS έδειξαν ότι πάνω από το 10% των ναυτικών έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο ο τελικός αριθμός ενδέχεται να είναι υψηλότερος.

Χαιρέτισε δε τα "λαμπρά" νέα ότι το Βέλγιο θα εμβολιάσει ναυτικούς οποιασδήποτε εθνικότητας από τις 26 Ιουλίου. Οι ιατρικές ομάδες θα εμβολιάσουν τα πληρώματα με το εμβόλιο Johnson & Johnson στα πλοία που θα βρίσκονται στα λιμάνια της Αμβέρσα, της Γάνδης και του Zeebrugge.

theseanation.gr

eep logo