Αίσιο τέλος για την ταλαιπωρία του EUROFERRY EGNAZIA

euroferry egnazia

Ανυψώθηκε ο καταπέλτης του πλοίου - Αποβιβάστηκαν οι επιβάτες οι επιβάτες στην Ηγουμενίτσα - Με άλλο πλοίο ταξιδεύουν όσοι είχαν προορισμό την Πάτρα

Αποβιβάστηκαν όλοι οι επιβάτες και τα οχήματα που βρίσκονταν στο Ε/Γ-Ο/Γ «EUROFERRY EGNAZIA , το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα - Ιταλία και χθες στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας παρουσίασε βλάβη. Συγκεκριμένα έσπασε ο καταπέλτης κι έπεσε στη θάλασσα. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας σύμφωνα με το λιμεναρχείο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ανύψωση του καταπέλτη και αποβιβάστηκαν όλοι οι εποβάτες. Όσοι είχαν προορισμό την Πάτρα ταξιδεύουν με άλλο πλοίο.
Ανακοινώσεις του Λιμεναρχείου.

Πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, το προσωπικό του Ε/Γ – Ο/Γ «EUROFERRY EGNAZIA» σημαίας Ιταλίας με τη συνδρομή μεγάλων γερανοφόρων οχημάτων τοποθέτησε τον πύρο στο άνω μέρος της αριστερής μπουκάλας υδραυλικού συστήματος ανύψωσης καταπέλτη και πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η ανύψωση του καταπέλτη.

Στη συνέχεια ανωτέρω πλοίο πρυμνοδέτησε στη ράμπα Νο 4 του λιμένα Εξωτερικού Ηγουμενίτσας όπου πραγματοποίησε καθέλκυση του καταπέλτη και αποβίβαση με ασφάλεια όλων των επιβατών και οχημάτων.

Εξήντα τέσσερις επιβάτες, τέσσερα Ι.Χ.Ε. οχήματα, εξήντα τέσσερα φορτηγά οχήματα και τρία τρέιλερ που είχαν προορισμό το λιμάνι της Πάτρας επιβιβάστηκαν στο «EUROFERRY OLYMPIA» σημαίας Ιταλίας, το οποίο και απέπλευσε στις 04:27.

Το ιστορικό

Ενημερώθηκε πρωινές ώρες της Κυριακής η Λιμενική Αρχή Ηγουμενίτσας, από τον Πλοίαρχο του Ε/Γ-Ο/Γ «EUROFERRY EGNAZIA » σημαίας Ιταλίας ότι κατά την διαδικασία χειρισμών κατάπλου στο λιμάνι Ηγουμενίτσας, προερχόμενο από Brindisi και με τελικό προορισμό την Πάτρα, παρουσιάστηκε βλάβη υδραυλικού συστήματος ανέλκυσης – καθέλκυσης της κυρίας ράμπας του καταπέλτη επιβίβασης -αποβίβασης επιβατών και οχημάτων, με αποτέλεσμα την πτώση του καταπέλτη σε επίπεδο χαμηλότερο του κανονικού πλησίον στάθμης της θάλασσας και την αδυναμία ανόδου αυτού σε κανονική θέση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας ελήφθησαν άμεσα μέτρα τάξης – ασφάλειας από ξηρά και θάλασσα.

Tο πλοίο πλαγιοδέτησε ασφαλώς στις ράμπες Νο2 και 5 του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας προκειμένου αντιμετωπιστεί η βλάβη, ενώ όσοι επιβάτες επιθυμούσαν αποβιβάστηκαν επιτυχώς κατόπιν τοποθέτησης μεγαλύτερης κλίμακας αποβίβασης.

Έγιναν προσπάθειες ανύψωσης του καταπέλτη με ιδιωτικά γερανοφόρα οχήματα με αρνητικά αποτελέσματα.

Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 301 επιβάτες.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση απαγορεύτηκε ο απόπλους του «EUROFERRY EGNAZIA» μέχρι προσκόμισης πιστοποιητικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα και διενέργειας επιθεώρησης στο πλαίσιο διαδικασιών PARIS MOU και από κλιμάκιο επιθεωρητών της οικείας Λιμενικής Αρχής, ενώ από την πλοιοκτήτρια εταιρεία γίνονται προσπάθειες επισκευής της βλάβης του καταπέλτη και όσοι επιβάτες είχαν προορισμό την Πάτρα και επιθυμούν θα προωθηθούν με μέριμνα της εταιρείας".