Επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Αττική

saronic one day cruise

Σε πλήρη ετοιμότητα η Διεύθυνση Υγιεινής της Αντιπεριφέρειας Νήσων

Με αφορμή την επανέναρξη της κρουαζιέρας και λόγω της συνέχισης της πανδημίας COVID-19, με κεντρικό στόχο την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τις οδηγίες του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και υπό το συντονισμό της Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς Σ. Αντωνάκου, έχουν λάβει σειρά μέτρων και δράσεων.

Μεταξύ άλλων, το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου Λιμένα Πειραιά της Διεύθυνσης Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Π.Ε Πειραιώς και Νήσων, έχει ενισχυθεί με κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό, ενώ έχει ενεργοποιηθεί η τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας (2131602628) και τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία ygeionomeio.p@patt.gov.gr και dpyye.p@patt.gov.gr για τη διαχείριση συμβάντων Δημόσιας Υγείας σε 24ωρη βάση.

Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, το Τμήμα έχει ενισχυθεί με 2 γιατρούς από την αρχή της επιδημίας για την διαχείριση συμβάντων Δημόσιας Υγείας. Επίσης έχει στελεχωθεί με 2 Επόπτες Δημόσιας Υγείας. Βασική αποστολή τους είναι να συμβάλλουν με υγειονομικούς Ελέγχους στην διαπίστωση εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στο πλαίσιο της πρόληψης της διασποράς του κορωνοϊού στα κρουαζιερόπλοια και στις εγκαταστάσεις κρουαζιέρας του ΟΛΠ.

Επιπλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, για την εφαρμογή χρωματικού κώδικα στην Ψηφιακή Πλατφόρμα της Εθνικής Ναυτιλιακής Θυρίδας προκειμένου να εξασφαλιστεί ταχύτερα ο εντοπισμός των θετικών Ναυτιλιακών Δηλώσεων Υγείας.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται σε συνεργασία και με τις εταιρείες κρουαζιέρας για τον σχεδιασμό σε πιλοτική εφαρμογή προγράμματος επιδημιολογικής επιτήρησης των λυμάτων SARS COV-2 για τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων σύμφωνα με τις εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας. Επιπρόσθετα υπάρχει επικοινωνία με τον Ε.Ο.Δ.Υ και διερευνάται η δυνατότητα μετάφρασης του έντυπου «υποχρεωτικής δήλωσης λοιμώδους νοσήματος κρούσματος λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό SARS-COV-2» στα πλαίσια της τυποποίησης των επιδημιολογικών δεδομένων από την πύλη εισόδου (Υγειονομείο Λιμένα) στον Ε.Ο.Δ.Υ.

Με αφορμή την ενημέρωση που είχε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης για τη σχετική προετοιμασία των υπηρεσιών επισήμανε:
«Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει έμπρακτα την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Αττική και κατά τη δεύτερη φάση της Πανδημίας. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Ναυτιλίας, με τον Ε.Ο.Δ.Υ., τον Δήμο Πειραιά, τον ΟΛΠ, τις εταιρείες κρουαζιέρας και όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να προασπίσουμε της ασφάλεια των ταξιδιωτών στην πρώτη και μεγαλύτερη πύλη της χώρας. Στη μάχη περιορισμού των επιπτώσεων της πανδημίας, διαθέτουμε τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματική υγειονομική θωράκιση της Αττικής. Σε αυτή τη προσπάθεια είναι αναγκαίο όλοι μας να τηρούμε τους απαραίτητους κανόνες για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών».

Να σημειωθεί ότι για το έτος 2021 και μέχρι σήμερα το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου Λιμένα Πειραιά της Δ/νσης Υγειονομικών Ελέγχων και Περιβαλλοντικής Υγιεινής Π.Ε Πειραιώς και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του Αναθεωρημένου Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού έχει διαχειριστεί πάνω από 30 συμβάντα Δημόσιας Υγείας σε εμπορικά και πλοία της ακτοπλοΐας στο Λιμένα του Πειραιά.

eep logo