Διάσωση 172 μεταναστών στη Μεσόγειο

metanastes diasosi mesogeios

Από το πλοίο της ΜΚΟ Sea-Eye

Το πλοίο Sea-Eye 4, που εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, επιβίβασε 172 μετανάστες που επέβαιναν σε ξύλινες βάρκες εντελώς ακατάλληλες για μακρινά ταξίδια χθες Κυριακή, ενημέρωσε η μη κυβερνητική οργάνωση στην οποία ανήκει, η Sea-Eye.

Εκκρεμεί η διάσωση άλλων 50 ανθρώπων που επιβαίνουν σε άλλο πλεούμενο, σημείωσε η ΜΚΟ χθες το απόγευμα.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που διασώθηκαν χθες είναι παιδιά, ένα βρέφος 8 μηνών και μια έγκυος, διευκρίνισε η Sea-Eye.

«Χρειάστηκε να προσφέρουμε ιατρική βοήθεια σε 12 ανθρώπους· ένα παιδί κι ένας ενήλικος χρειαζόταν παρατεταμένη σταθεροποίηση. Ευτυχώς πάντως δεν έχουμε σοβαρά τραυματίες μεταξύ των διασωθέντων», συνόψισε γιατρός που συμμετέχει στην αποστολή του Sea-Eye 4, σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής ΜΚΟ.

Την Παρασκευή, το πλήρωμα του πλοίου της έλαβε κλήση για βοήθεια από περίπου 50 μετανάστες που επέβαιναν σε μικρό ξύλινο πλεούμενο, αλλά όταν κατέπλευσε στο σημείο που του υποδείχθηκε βρήκε τη βάρκα άδεια, σημείωσε η Sea-Eye.

Στη διάρκεια της επιχείρησης, το πλήρωμα παρατήρησε αεροσκάφος του FRONTEX, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, που έκανε υπέρπτηση στην περιοχή, γεγονός που το ώθησε να συμπεράνει πως οι επιβαίνοντες στο άδειο πλεούμενο «μετατράπηκαν σε θύματα άλλης μιας εξαναγκαστικής επιστροφής μεταναστών κατ’ απαίτηση των χωρών-μελών της ΕΕ», ότι δηλαδή οι μετανάστες σε αυτό «επιστράφηκαν σε στρατόπεδα κράτησης στη Λιβύη», εξήγησε ο πρόεδρος της ΜΚΟ, ο Γκόρντεν Ίσλερ.

Το πλοίο Sea-Eye 4, που επισκευάστηκε κι επανεξοπλίστηκε στο λιμάνι του Ροστόκ και ανήκει στη μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε στη Βαυαρία το 2015, ξεκίνησε αποστολή έρευνας και διάσωσης μεταναστών που κινδυνεύουν στη Μεσόγειο στις αρχές Μαΐου.

Η αποστολή υποστηρίζεται από τις οργανώσεις United4Rescue, Alliance for Civilian Sea Rescue, καθώς και την οργάνωση βοήθειας και περίθαλψης Γερμανοί Γιατροί.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)