ΕΛΙΝΤ: Upcoming EU legislative proposals on environment with regard to the maritime sector

ploio kapnoi 4

Κάθε νομοθετική πρωτοβουλία για τη ναυτιλία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αφορά και το περιβάλλον...

Στο πλαίσιο των μηνιαίων παρουσιάσεων του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, παρουσίαση με θέμα: «Upcoming EU legislative proposals on environment with regard to the maritime sector», με ομιλητή τον κ. Σωτήρη Ράπτη, Director Maritime Safety and Environment στην Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εφοπλιστικών Ενώσεων ECSA και συντονιστή τον κ. Σπυρίδωνα Ζολώτα, Marine Southern Europe & Africa Area Senior Director του Ιταλικού Νηογνώμονα RINA HELLAS Ltd.

Ο κ. Ράπτης κατά την έναρξη της παρουσίασης του, ανέφερε ότι η οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αναλαμβάνεται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, εμπεριέχει πάντα τη διάσταση του περιβάλλοντος.
Πιο συγκεκριμένα, ο ομιλητής, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συμπεριληφθεί το σύστημα εμπορίας ρύπων ETS στον κλάδο της Ναυτιλίας, στη διαδικασία που πρέπει να διαμορφωθεί για την ένταξη σ΄αυτό της Ναυτιλίας και ποιος θα επωμιστεί το σχετικό κόστος. Ο ομιλητής τόνισε ότι απαιτείται παγκόσμια ρύθμιση και πως το νέο ETS θα είναι μια από τις νέες προσόδους του Ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Ο κ. Ράπτης επίσης υπογράμμισε τις βασικές αρχές που η Ε.Ε. προτείνει ότι θα πρέπει να τηρηθούν, καθώς και τους στόχους και τις θέσεις που θα τεθούν για την σταδιακή υιοθέτηση του ETS στον κλάδο της Ναυτιλίας.
Παράλληλα, ο ομιλητής στην παρουσίασή του έκανε λόγο για μια νέα νομοθετική πρόταση που αναμένεται, την πρωτοβουλία Fuel ΕU Maritime. Η πρόταση – πρωτοβουλία αυτή θα εμπεριέχει ένα πρότυπο για τα καύσιμα, τονίζοντας τις ενστάσεις και τις ανησυχίες που εμφανίζονται σχετικά με την ανωτέρω πρόταση καθώς και τον αντίλογο της Ε.Ε.
Τέλος, ο κ. Ράπτης ανέφερε ότι τους επόμενους τρεις μήνες αναμένουμε να ανακοινωθούν νέες νομοθετικές προτάσεις συμπεριλαμβανομένων και των ανωτέρω, τονίζοντας ότι συμφέρον της Ε.Ε. είναι να διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα του κλάδου της Ναυτιλίας.

Το ακροατήριο, που περιλάμβανε μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας, στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών και Νηογνωμόνων και εκπροσώπους φορέων και ενώσεων, παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση. Ακολούθησαν ερωτήσεις από το ακροατήριο, μέσω των οποίων πραγματοποιήθηκε ένας αρκετά ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ του ακροατηρίου και του ομιλητή.

eep logo