Ναυτιλία: Ξεπέρασε το 1 τρις δολάρια η αξία του παγκόσμιου στόλου

naftilia containership

Ιδιαίτερη αλυξηση για τον κλάδο των containerships

Η αξία του παγκόσμιου εμπορικού στόλου υπερέβη το 1 τρισ. δολάρια το Μάρτιο, με ώθηση από τις αυξημένες τιμές στη second hand αγορά για containerships και πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research Services.

Ο συνολικός δείκτης τιμών στη second hand αγορά της Clarksons έχει αυξηθεί κατά 33% από τον περσινό Σεπτέμβριο, «σκαρφαλώνοντας» σε υψηλό επτά ετών. Η αξία του στόλου εκτιμάται σήμερα στο 1,04 τρισ. δολάρια.

Αναμφίβολα ο κλάδος που ξεχωρίζει είναι αυτός των containerships. Η «καυτή» ναυλαγορά ωθεί το δείκτη τιμών στη second hand αγορά σε άνοδο 47% από τον περσινό Ιούνιο. Ειδικότερα, κατά την εξεταζόμενη περίοδο, η τιμή ενός boxship, χωρητικότητας 6.600 TEUs, και ηλικίας 10 ετών, σημειώνει «άλμα» 138% (29 εκατ. δολάρια) στα 50 εκατ. δολάρια. Την ίδια ώρα, η τιμή ενός πλοίου ίδιας ηλικίας και χωρητικότητας 4.500 TEUs ανεβαίνει κατά 268% (25,5 εκατ. δολάρια) στα 35 εκατ. δολάρια.

Παράλληλα, από τον Ιούνιο έως τον Απρίλιο, ο δείκτης τιμών στη second hand αγορά των bulkers έχει αυξηθεί κατά 31%. Η τιμή ενός capesize δέκα ετών σημειώνει άνοδο 40% στα 27,25 εκατ. δολάρια και η τιμή ενός ίδιας ηλικίας supramax «σκαρφαλώνει» 35% στα 14,5 εκατ. δολάρια.

Φυσικά το μοτίβο δεν είναι το ίδιο σε όλους τους τύπους πλοίων, με τις τιμές των δεξαμενόπλοιων να σημειώνουν πτώση τους τελευταίους δέκα μήνες.

Πηγή: Reporter.gr

eep logo