ESPO: Θετική η έκθεση για την TEN-T

europaiko koinovoulio

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο των ευρωπαϊκών θαλάσσιων λιμένων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση σχετικά με την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών του Trans-European Transport Network (TEN-T). Με την έγκριση της έκθεσης πρωτοβουλίας, το Κοινοβούλιο εκθέτει τη θέση του σχετικά με την επικείμενη αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών για τα TEN-T, η οποία προβλέπεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων (ESPO) χαιρετίζει την τελική έκθεση του εισηγητή Jens Gieseke (German, EPP).

Ο ESPO χαιρετίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο στρατηγικός ρόλος των ευρωπαϊκών θαλάσσιων λιμένων αναγνωρίστηκε από πολλά μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Μεταφορών κατά τη διάρκεια των συμβιβαστικών διαπραγματεύσεων. Η έκθεση υπογραμμίζει περαιτέρω την ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης της ΕΕ για την ολοκλήρωση του δικτύου TEN-T, εκφράζοντας τη λύπη του για τις πρόσφατες περικοπές στη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη», που αποφάσισε το Συμβούλιο.

Η έκθεση αντικατοπτρίζει δεόντως τον περίπλοκο χαρακτήρα των ευρωπαϊκών θαλάσσιων λιμένων τονίζοντας ότι οι λιμένες δεν αποτελούν μόνο συνιστώσα των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά ολοένα και περισσότερο συστάδες όλων των τρόπων μεταφοράς, ενέργειας, βιομηχανίας και γαλάζιας οικονομίας, επισημαίνοντας τη διασυνοριακή διάσταση των θαλάσσιων λιμένων και αναγνωρίζοντας την ανάγκη αύξησης των συνεργειών εντός των λιμένων μεταξύ μεταφορών, ενέργειας και ψηφιακών υποδομών.

Στο πλαίσιο της αλλαγής του τρόπου μεταφοράς, ο ESPO υποστηρίζει πλήρως την αναγνωρισμένη σημασία των Motorways of the Sea (MoS) και του short-sea shipping (SSS) ως βιώσιμου τρόπου μεταφοράς. Η έκκληση για απλούστευση των απαιτήσεων του Μνημονίου, προκειμένου να δημιουργηθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού με τους χερσαίους τρόπους μεταφοράς είναι ένα σημαντικό βήμα.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νομοθετικής πρότασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την εκτίμηση επιπτώσεων τις επόμενες εβδομάδες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Θαλάσσιων Λιμένων προσβλέπει στην ενεργό συμβολή στην αναθεώρηση του TEN-T δικτύου ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη σημασία μιας ισχυρής, ολοκληρωμένης θαλάσσιας διάστασης. Η πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών του 2013 αναμένεται να υποβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2021.

theseanation.gr