Αυθαιρεσία στην Μαρίνα Αλίμου καταγγέλλει ο ΣΙΤΕΣΑΠ

MARINA ALIMOS 2020 11 18 SITESAP 01 20201118 150804

Γερανοί και νταλίκες άρχισαν να μεταφέρουν τα κοντέινερς – γραφεία τους

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος καταγγέλλει ότι «Την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2020, στους χώρους της Μαρίνας Αλίμου, ήρθαν για δεύτερη φορά (η προηγούμενη ήταν στις 15.9.2020) γερανοί και νταλίκες και άρχισαν να μεταφέρουν τους μικρούς ΟΙΚΙΣΚΟΥΣ (ISO BOX CONTAINERS) Γραφεία και αποθηκευτικούς χώρους, (από τα οποία εξυπηρετούνται οι πελάτες – ναυλωτές – τουρίστες, που αφήνουν εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ, με την επίσκεψη και παραμονή τους στα διάφορα ελληνικά νησιά και παράκτιες περιοχές), χωρίς ειδοποίηση των ιδιοκτητών τους – επαγγελματιών, πού άλλωστε λόγω των περιοριστικών μέτρων κορωνοϊού δεν μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα, και «με το έτσι θέλω» και με την κάλυψη της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αλίμου.
Επισημαίνεται ότι αυτή είναι τελείως απροσδόκητη, απαράδεκτη και αυθαίρετη ενέργεια, της μετακίνησης ιδιωτικής περιουσίας που βρίσκεται στους χώρους της Μαρίνας Αλίμου επί δεκαετίες, ενώ ο ΣΙΤΕΣΑΠ έχει ήδη πραγματοποιήσει πέντε συναντήσεις με τον επίσημο εκπρόσωπο του Παραχωρησιούχου, για την ολοκλήρωση της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας για την δημιουργία νέου χώρου για την τοποθέτηση των οικίσκων, θέμα που έχει απασχολήσει και τις δύο πλευρές επί μακρό χρονικό διάστημα.
Μη αποδεχόμενοι την αρχική πρόταση του Παραχωρησιούχου που ζητούσε υψηλότατο αντίτιμο και δυσβάστακτους όρους, ο ΣΙΤΕΣΑΠ είχε υποβάλει λεπτομερή Αντιπρόταση στις 8.10.2020, και στη συνέχεια, στις 9.11.2020, εστάλησαν και σχέδια για την διαμόρφωση του χώρου, που είχε ζητήσει ο Παραχωρησιούχος. Στην αντιπρόταση που υπέβαλαν οι επαγγελματίες δια του ΣΙΤΕΣΑΠ, ο εκπρόσωπος του Παραχωρησιούχου είχε ήδη συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο (συνάντηση στις 5.11.2020 και ακολουθούσα αλληλογραφία με e-mail) και αναμενόταν την ερχόμενη Παρασκευή 20.11.2020 να πραγματοποιηθεί, κατόπιν αιτήματος του Παραχωρησιούχου (e-mail της 13.11.2020) με κοινούς εκπροσώπους του και του ΣΙΤΕΣΑΠ, αυτοψία στον χώρο για την διευθέτηση τεχνικών στοιχείων των υπό μεταφορά οικίσκων. Αντ’ αυτού, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Δήμου Αλίμου Αντιδήμαρχος κ. Αντωνάκης, στους εκπροσώπους του ΣΙΤΕΣΑΠ που ήταν παρόντες στις ενέργειες της αυθαίρετης μετακίνησης των οικίσκων, οι ενέργειες της απομάκρυνσης των οικίσκων από τις υπηρεσίες του Δήμου Αλίμου ήσαν αποτέλεσμα πιέσεων από τον Παραχωρησιούχο και καθοδηγούντο από τον επίσημο εκπρόσωπό του, Διευθύνοντα Σύμβουλο της θυγατρικής εταιρείας «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΛΙΜΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ» και της Εταιρείας REDS του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που ήταν προσωπικά παρών στους χώρους της Μαρίνας.
Και επισημαίνεται επιπροσθέτως, ότι στην παρούσα περίοδο που συζητούνται μεταξύ των δύο πλευρών οι τεχνικές λεπτομέρειες σχετικές με την αντιπρόταση του Συνδέσμου, μέλη του ΣΙΤΕΣΑΠ ενημέρωσαν τον Σύνδεσμο ότι ο Παραχωρησιούχος, χωρίς να ενημερώσει τον Σύνδεσμο με τον οποίο βρισκόταν σε συνεννοήσεις για το θέμα αυτό, είχε αποστείλει προς Μέλη του ΣΙΤΕΣΑΠ ηλεκτρονικό μήνυμα την 31.10.2020 και την 4.11.2020, ζητώντας τους να δεσμευθούν για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις (οικίσκους) τους, με ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΙΟΥΧΟΥ ΑΠΟ 15 ΜΑΙΟΥ 2020, ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΗ - αναφέροντας:
«......... παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε έως τις 03-11-2020 την παρακάτω δήλωση, στην οποία θα αναγράφεται ρητώς ως απώτατη ημερομηνία απομάκρυνσης των κατασκευών σας που υφίστανται εντός της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας Αλίμου η 15- 11-2020.
ΔΗΛΩΣΗ:
Δια της παρούσης, και σε συνέχεια των πρόσφατων συζητήσεων που είχατε με εκπροσώπους του κλάδου μας, σας επιβεβαιώνουμε ότι αποδεχόμαστε την από 15/5/2020 πρότασή σας για την εγκατάστασή μας στο χώρο που θα διαμορφωθεί στη Μαρίνα Αλίμου ..............
Ρητά δεσμευόμαστε δε να απομακρύνουμε με επιμέλεια και ίδιες δαπάνες τον εξοπλισμό που προσωρινά χρησιμοποιούμε για την κάλυψη των αναγκών μας στον χερσαίο χώρο του τουριστικού λιμένα – Μαρίνα Αλίμου, συμπεριλαμβανομένων των προβλητών, αιγιαλού και παραλίας μέχρι το αργότερο την 15-11-2020»
«Η συμπεριφορά αυτή του Παραχωρησιούχου», όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του ΣΙΤΕΣΑΠ κ. Πάρις Λουτριώτης, που ήταν παρών στον χώρο της Μαρίνας Αλίμου, και προσπάθησε, και με τους δύο Αντιπροέδρους, κ. Γιάννη Μακρυδάκη και κ. Κώστα Χιώτη, και άλλα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου, να αποτρέψουν αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες, της απομάκρυνσης των οικίσκων, «δεν είναι ειλικρινής και έντιμος τρόπος διευθέτησης του εμφανιζόμενου από τον Παραχωρησιούχο, ως το σημαντικότερο πρόβλημα για την ολοκλήρωση της παράδοσης της Μαρίνας, ενώ την ίδια στιγμή, δεν καταβάλει το συμφωνημένο τίμημα και ζητάει και του εγκρίνεται παράταση της περιόδου για την παραλαβή μέχρι το τέλος του έτους, όπως δηλώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ».

Δηλαδή ο Παραχωρησιούχος εμφανίζεται να ασκεί πάσης φύσεως πιέσεις, προς τους επαγγελματίες, για να φύγουν, ποιοι; Αυτοί που ουσιαστικά υπό άλλες συνθήκες είναι οι εν δυνάμει πελάτες του, αφού δραστηριοποιούνται επί 30 και πλέον χρόνια στην περιοχή και στην Μαρίνα Αλίμου. Είναι προφανές δε, ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ότι δεν πλήττονται μόνο οι επαγγελματίες των σκαφών, αλλά τουλάχιστον άλλοι 2000 εργαζόμενοι, σε συναφή και υποστηρικτικά επαγγέλματα (υπηρεσιών συντήρησης, επισκευών, τροφοδοσίας, ανταλλακτικών, κλπ.) που εξυπηρετούν τα σκάφη και τους επαγγελματίες, ενώ και έχουν τις έδρες τους στην άμεση γύρω περιοχή της μαρίνας, και τα καταστήματα που έχουν πελάτες τους υπό κανονικές συνθήκες σχεδόν 200,000 κατ’ έτος, τουρίστες – ναυλωτές, που έρχονται στην Μαρίνα Αλίμου. 

Διερωτώμεθα, ο κ. Δήμαρχος Αλίμου, δεν όφειλε να είναι ευαισθητοποιημένος στους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται και έχουν εγκαταστάσεις, γραφεία και μαγαζιά στον Δήμο του, και μάλιστα εν μέσω των περιορισμών της πανδημίας, και να φερθεί τουλάχιστον ανθρώπινα; Η, χωρίς προειδοποίηση, μετακίνηση των οικίσκων - containers – αποθηκευτικών και γραφειακών χώρων των επαγγελματιών, είναι βέβαιο ότι συνεπάγεται και πολλές ζημιές στο περιεχόμενο τους, με το ταρακούνημα που υφίστανται με την χρήση του γερανού και του πέρα-δώθε. Να υποθέσουμε ότι ο κ. Δήμαρχος θα καλύψει τις ζημιές αυτές;

MARINA ALIMOS 2020 11 18 SITESAP 03
Φορτωμένα για απομάκρυνση μικρή βάρκα και οικίσκος

Αλλιώς πρέπει να υποθέσουμε ότι ο κ. Δήμαρχος, που όπως φαίνεται «τα έχει βρεί» με τον Παραχωρησιούχο, και θα εισπράττει ο Δήμος γενναίο ποσό για τη συνεργασία του αυτή και έχει ανακοινωθεί ότι θα διατηρεί και χρήση αθλητικών χώρων, γηπέδων, κλπ., παρεμβαίνει για να κάνει τη δουλειά του Παραχωρησιούχου. Έτσι ο Παραχωρησιούχος καλύπτεται και δεν φαίνεται, ενώ ακόμη δεν έχει κάνει την παραλαβή της Μαρίνας, υποθέτουμε με διάφορες δικαιολογίες, και δεν έχει προφανώς και πληρώσει το τίμημα (το εάν έχει ή όχι τα χρήματα είναι άλλη κουβέντα), αν και προβλεπόταν ότι μέχρι 15 Οκτωβρίου 2020 θα είχε γίνει η παραλαβή (ήταν τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης στις 13 Μαΐου 2020, όπως ανέφεραν και τα τότε δημοσιεύματα – στην Καθημερινή, στο Capital, στο Skipper on Deck, και σε άλλα μέσα).
«Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη της παραχώρησης προσδιορίζεται εντός περιόδου 4 μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης και αφού υπογραφεί μεταξύ ΕΤΑΔ και του Παραχωρησιούχου, το πρωτόκολλο παράδοσης της περιοχής παραχώρησης και των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων εντός αυτής» έλεγαν οι ανακοινώσεις και οι δημοσιεύσεις στις 13.05.2020 (ενδεικτικά: στο ΒΗΜΑ https://www.tovima.gr/2020/05/13/market/ypografike-i-symvasi-paraxorisis-gia-tin-aksiopoiisi-tis-marinas-alimou/ , στο CAPITAL https://www.capital.gr/epixeiriseis/3453012/epesan-oi-upografes-gia-ti-marina-alimou-ti-problepei-to-sxedio-anaptuxis και στο SKIPPER ON DECK https://skipperondeck.gr/ellinika/enotites/eidisis/6178-alimos-nextday-2020 ).
Ήδη πέρασαν από τότε (13 Μαΐου 2020) οι τέσσερεις μήνες (τυπικά έληξαν στις 13 Οκτωβρίου 2020) και σήμερα, ένα μήνα μετά την λήξη της αρχικής περιόδου της παράτασης, δεν έχει ακόμη υπογραφεί κανένα πρωτόκολλο παράδοσης της περιοχής παραχώρησης και των υφιστάμενων περιουσιακών στοιχείων εντός αυτής αλλά παρενοχλούνται πάλι οι επαγγελματίες, με αυθαίρετες διαδικασίες και χωρίς προειδοποίηση, με συνοδεία της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Αλίμου (άραγε έχει αρμοδιότητα στον χώρο που διαχειρίζεται ή/και ανήκει ακόμα στην ΕΤΑΔ και στο ΤΑΙΠΕΔ;)
Αντίστοιχα ανακοινώνεται από το ΤΑΙΠΕΔ εξυπηρέτηση του Παραχωρησιουχο με νέα παράταση, μέχρι τέλους του έτους, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης, με διάφορες δικαιολογίες, ενώ ακόμα και στην Γενική Συνέλευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υπήρξαν διαπληκτισμοί για θέματα σχετικά με την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου (https://www.kathimerini.gr/economy/561074758/kathysterei-i-analipsi-diacheirisis-tis-marinas-alimoy-apo-tin-ellaktor/ ).
Με τις μεθοδεύσεις αυτές, οδηγούνται εκ του ασφαλούς οι επαγγελματίες να «τα μαζεύουν για να φύγουν» κάτι που προφανώς επιθυμεί ο Παραχωρησιούχος, αφού κατά πληροφορίες που έχει δώσει το ΤΑΙΠΕΔ στον ΣΙΤΕΣΑΠ, υπάρχει υποχρέωση να κρατηθούν από το πρώτο κιόλας έτος μόνο το 60% των επαγγελματικών θέσεων ελλιμενισμού, άρα το 40% των σκαφών πρέπει να φύγουν, με πολλή μεγάλη πιθανότητα, έτσι όπως είναι ο αποκλεισμός λόγω μέτρων κορωνοϊού, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε διακοπή δραστηριοτήτων. Άλλωστε διατηρούνται μειούμενες θέσεις ελλιμενισμού για επαγγελματίες, βάσει των πληροφοριών που παρέχει το ΤΑΙΠΕΔ, μόνο στα τρία (3) πρώτα χρόνια (το 60% το πρώτο έτος, το 40% το δεύτερο έτος και το 20% το τρίτο έτος), άρα μετά την τριετία «χαιρετάμε τους επαγγελματίες από την Μαρίνα Αλίμου».

MARINA ALIMOS 2020 11 18 SITESAP 02 20201118 094826

Δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ στην διαδικασία του διαγωνισμού για την Μαρίνα Αλίμου, αγνόησε τελείως τις ανάγκες των επαγγελματιών. Αυτό θα έχει άμεσο αποτέλεσμα, ήδη από τώρα, να προστεθούν στις χιλιάδες των ανέργων, να επαιτούν και να ζητούν να ενισχυθούν από το κράτος, (που τί θα προλάβει να κάνει το καημένο το κράτος, παρά τις δηλωμένες προθέσεις της Κυβέρνησης;), να χαθούν επενδύσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε σκάφη και άλλο εξοπλισμό, και να μαραζώσει ένας κλάδος που μέχρι πρότινος συνεισέφερε κατά τις μελέτες το 1,9% του Ελληνικού ΑΕΠ.

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τον διαγωνισμό. Προβλέπουμε άραγε ότι κάποτε θα ολοκληρωθεί η παραχώρηση; Γιατί εάν ο Παραχωρησιούχος δεν έχει να πληρώσει το τίμημα, προβλέπουμε ότι θα ζητήσει – και το ΤΑΙΠΕΔ όπως έκανε και τώρα – θα του δώσει και άλλες παρατάσεις, ώστε το Διοικητικό του Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ να συνεχίσει να δηλώνει την επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση «στα χαρτιά». Θα γίνει άραγε η παράδοση στον Παραχωρησιούχο όσο υπάρχουν ακόμη επαγγελματίες του κλάδου στην Αττική; Γιατί σήμερα, άλλες διαθέσιμες θέσεις ελλιμενισμού σε μαρίνες δεν υπάρχουν στην Αττική. Αιτήματα των επαγγελματιών για χωροθέτηση νέας επαγγελματικής μαρίνας στην Αττική, εκκρεμούν, ούτε και έχει γίνει καμία ενέργεια για χωροθέτηση άλλης έκτασης σε ιδιοκτησίες του ΤΑΙΠΕΔ στο Νοτιο-Ανατολικό μέτωπο της Αττικής, που έχουν προτείνει οι επαγγελματίες».

eep logo