«Όταν ο πόνος γίνεται σπόρος»

Simon Korina Bell

Στη μνήμη του Simon Bell ο πρώτος μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ελλάδα

Ένας άνθρωπος της ναυτιλίας έφυγε, αλλά η φιλοσοφία της ζωής του συνεχίζει να εμπνέει...

Στις 4 Αυγούστου 2020 η μεγάλη οικογένεια της ναυτιλίας αποχαιρέτησε έναν δικό της άνθρωπο, τον Simon Βell, 57 ετών, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, που έδωσε μια πολύ σύντομη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα χωρίς επιτυχία. Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο από την πρώτη διάγνωση, ο Simon μας αποχαιρέτισε από ένα δωμάτιο του νοσοκομείου Metropolitan, με θέα τη θάλασσα. Αυτή τη θάλασσα που τόσο αγάπησε και που όπως έλεγε, ήταν τυχερός γιατί κατάφερε να τη συνδυάσει με το ίδιο του το επάγγελμα, καθώς για τέσσερις περίπου δεκαετίες δραστηριοποιήθηκε με αφοσίωση στο χώρο της ναυτιλίας, με τελευταίο σταθμό την εταιρία Fairseas Average Adjusters (συνιδρυτής και μέτοχος).

Η επόμενη μέρα βρήκε την οικογένειά του συντετριμμένη και αντιμέτωπη με εκ διαμέτρου ποικίλα συναισθήματα και αναπάντητα ερωτήματα για όλα αυτά που έγιναν και αυτά που θα μπορούσαν να γίνουν κατά τους μήνες της νόσου του. Επίσης, μας έφερε αντιμέτωπους με τη βαθιά επιθυμία μας να συνεχίσει να υπάρχει ο Simon, μέσω μια ενέργειας που θα είχε σαν στόχο να απλωθεί η «εμπειρία του» και πρωτίστως να συνεχίσει να υπάρχει στη ζωή η φιλοσοφία της καθημερινότητάς του. Το να βοηθάει και να στηρίζει όσους ήταν δίπλα του. Το να μεταφέρει τη γνώση του για καλό. Κάτι που έκανε για δεκαετίες τόσο προσωπικά όσο και στον επαγγελματικό του χώρο και με όσους συνεργάστηκαν μαζί του

Ετσι στη μνήμη του δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ο πρώτος μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας για τον καρκίνο του πνεύμονα «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» (Fairlife L.C.C.) πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα τον κάναμε περήφανο και τα αποτελέσματα της κινητοποίησής μας θα συνέδραμαν ώστε τουλάχιστον να προλάβουμε να μη βρεθούν άλλοι άνθρωποι σε παρόμοια θέση.

Ο Έλληνας εφοπλιστής, Πάνος Λασκαρίδης αποχαιρετά τον Simon με τα εξής λόγια: «Γνώριζα καλά και έχω συνεργαστεί αρκετές φορές με τον Simon κατά τη διάρκεια της πορείας μου και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο με ήθος, αφοσίωση και όραμα. Εξαίρετος επαγγελματίας που σίγουρα θα λείψει από τη Ναυτιλιακή κοινότητα. To έργο που αναλαμβάνει η σύζυγος του είναι πολύ σημαντικό και αξίζει την υποστήριξη όλων μας»

Πάνος Λασκαρίδης


«Όταν ο πόνος γίνεται σπόρος»

«Από τη μέρα που χάσαμε τον πολυαγαπημένο μας Simon, μετά από μια άνιση μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα, αυθόρμητα πήραμε την κοινή απόφαση να γίνει ο πόνος μας:

· Σπόρος προσφοράς, αγάπης και αλληλεγγύης

· Σπόρος δύναμης και ουσιαστικής βοήθειας

Αυτά μας οδήγησαν στη δημιουργία του μη κερδοσκοπικού φορέα, “FairLife-Φροντίδα και πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα”, στη μνήμη του Simon, που θα βοηθήσει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και σε όλη την πορεία του ασθενούς με καρκίνο πνεύμονα στη χώρα μας, πάντα με την συνεργασία και τη στήριξη δημοσίων και ιδιωτικών φορέων υγείας, γιατρών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και φορέων και συλλόγων που ήδη δραστηριοποιούνται με επίκεντρο τον ασθενή με καρκίνο.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη δράσεων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για την αναγκαιότητα και τα οφέλη των κλινικών μελετών για τον καρκίνο, για την προαγωγή και προσέλκυση κλινικών μελετών όλων των φάσεων (φάση Ι-ΙV) στη χώρα μας θεωρούμε ότι θα βοηθήσει ουσιαστικά να μη χαθούν και άλλες ζωές και να δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ασθενή για πρόσβαση σε νέα φάρμακα και εξατομικευμένες θεραπείες. «Το πιο μεγάλο “ευχαριστώ” δεν φτάνει για όλους όσους αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια από τη γέννησή της».

Kορίνα Πατέλη-Bell (σύζυγος του Simon)

Το ταξίδι του SIMON στη ζωή και στη ναυτιλία

· Στις 29 Ιουνίου 1963, η Daphne και Eric Bell απέκτησαν το δεύτερο αγόρι τους τον Simon.

· Ο πατέρας του, πυρηνικός φυσικός, αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ζωής του στη μελέτη των ισοτόπων, ενώ η οικογένειά του τον ακολούθησε σε όλες τις χώρες εκτός Μ. Βρετανίας όπου εργάστηκε, όπως Ινδία, Σιγκαπούρη και άλλα μέρη του κόσμου

· Ο Simon ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ηνωμένο Βασίλειο και εντάχθηκε σε νεαρή ηλικία στο χώρο της ναυτιλίας, ξεκινώντας από την Richard Arnold & Son (Αverage Adjusters) στο Λονδίνο το 1981, ενώ τα επόμενα χρόνια μεταφέρθηκε στο γραφείο του Πειραιά.

· Το 1985, ξεκίνησε να εργάζεται στην Poseidon Average Adjusters στην Ελλάδα, και εμπλούτισε τη διεθνή του εμπειρία στο Λονδίνο και στην Κωνσταντινούπολη.

· Το 1989, ανέλαβε Διευθυντής της Poseidon επιστρέφοντας στην Ελλάδα. Το 1995, ορίστηκε στο πάνελ των διαμεσολαβητών από το Lloyd's Syndicate.

· Το 2008, αποχώρησε από την Poseidon Average Adjusters και έγινε συνιδρυτής και μέτοχος στη FairSeas Average Adjusters.

· Για 40 σχεδόν χρόνια προσέφερε με ζήλο, εντιμότητα και σεβασμό τις υπηρεσίες του στο χώρο της ναυτιλίας, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση της ναυτιλιακής κοινότητας!

· Στις 4 Αυγούστου 2020, η πορεία αυτή διακόπηκε, καθώς έχασε μια σκληρή και άνιση μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα χωρίς αυτή τη φορά να μπορεί να δώσει λύση όπως συνήθιζε με εξαιρετική ικανότητα.

· Από το γάμο του το 2003 με την Κορίνα Πατέλη-Bell, στέλεχος στο χώρο της ναυτιλίας, και της αυτοκινητοβιομηχανίας, απέκτησαν δύο υπέροχα παιδιά, τη Mελίνα και τον Έρικ.


Δήλωση του Simon Bell

«Δυστυχώς ζω μια μάχη που όσο δυνατά και αν παλέψαμε, δεν καταφέραμε να νικήσουμε. Ο πόνος και η αγωνία που βλέπω στα μάτια των παιδιών μου και της γυναίκας μου, είναι πάνω και πέρα από τον πόνο και τη θλίψη του δικού μου καρκίνου».


Η ταυτότητα του νέου φορέα

Το «FairLife-Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα» έχει τη μορφή Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με διακριτικούς τίτλους: «FAIRLIFE LUNG CANCER CARE» και «FAIRLIFE L.C.C.»


Διοικητικό Συμβούλιο

Κορίνα Πατέλη-Bell – Πρόεδρος
Εύη Χατζηανδρέου – Αντιπρόεδρος
Ειρήνη Κασιμάτη – Γενική Γραμματέας
Μέλη ΔΣ: Ρέα Βιτάλη, Έλενα Λινάρδου, Μάρθα Μυλωνά

eep logo