«Η ταλαιπωρία των ναυτικών στα μητρώα»

bakadima foteinh 2

Ερώτηση της Φ. Μπακαδήμα πυροδοτεί αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση

Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση ξεκίνησε σε συνέχεια της από 3/7/2020 ερώτησης που απηύθυνε η βουλευτής Β Πειραιά και Γραμματέας της ΚΟ του ΜέΡΑ25 κα Φωτεινή Μπακαδήμα, στο πλαίσιο του προβλεπόμενου κοινοβουλευτικού ελέγχου, στους αρμόδιους υπουργούς Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με θέμα «Η ταλαιπωρία των ναυτικών στα μητρώα» (Α.Π. 7944).

Ειδικότερα, με αφορμή τόσο την πεπερασμένη γραφειοκρατική διαδικασία εγγραφής στα μητρώα και την ψηφιοποιήση του μητρώου, όσο και καταγγελίες περί καθυστερήσεων, οι οποίες ήρθαν προς γνώση της βουλευτού, κατέθεσε ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία, έχοντας μάλιστα πραγματοποιήσει άτυπη επίσκεψη η ίδια, οπότε και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τα καταγγελθέντα, δηλαδή, τεράστιες ουρές αλλά και ανθρώπους που πλησίαζαν τους ενδιαφερομένους, υποσχόμενοι να διεκπεραιώσουν ταχύτερα την διαδικασία.
Η απάντηση που έλαβε από τους αρμόδιους ήταν πως «το Υ.ΝΑ.Ν.Π. σε συνεργασία με την «ΚτΠ Α.Ε.», στο πλαίσιο της από 19-06-2020 Προγραμματικής Συμφωνίας, σχεδιάζει την υλοποίηση της προτεινόμενης πράξης “Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υ.ΝΑ.Ν.Π. για τη Ναυτιλία”.
Σκοπός του συγκεκριμένου έργου είναι η ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών και η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών που απευθύνονται στην ναυτιλιακή κοινότητα, απλοποιώντας και επιταχύνοντας διαδικασίες που αφορούν τη ναυτολόγηση, την πιστοποίηση της ναυτικής ικανότητας των ναυτικών, καθώς και Υπηρεσίες του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Επί του παρόντος, το έργο βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης του τεύχους Τεχνικών Προδιαγραφών, ενώ αναμένεται σύντομα η ένταξή του για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020.» (Υ.ΝΑ.Ν.Π., ΑΠ: 1500.1/53584/2020/291,19/8/2020).

Η βουλευτής Φωτεινή Μπακαδήμα δηλώνει: «Χαίρομαι που, μολονότι είμαστε το μικρότερο κοινοβουλευτικό κόμμα και ειδικά σε μια πολιτική συγκυρία συστηματικής αποσιώπησης από τα ΜΜΕ κάθε μη κυβερνητικής άποψης, το έργο και η διάθεσή μας να είμαστε η φωνή των πολιτών στη Βουλή, δρομολογεί διαδικασίες που όφειλαν να είχαν εκκινήσει εδώ και πολύ καιρό, δεδομένου πως το συγκεκριμένο πρόβλημα υφίσταται εδώ και χρόνια. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που με τις ερωτήσεις που κάνω τόσο εγώ όσο και οι άλλοι βουλευτές του ΜέΡΑ25, γνωστοποιούμε στους αρμόδιους Υπουργούς τα κακώς κείμενα που υποπίπτουν στην αντίληψή μας και αναγκάζουμε την Κυβέρνηση να ερευνήσει το βάσιμο αυτών και να επιληφθεί προς επίλυσή τους. Είναι πολλά τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά οι συνάνθρωποί μας και εγώ προσωπικά δεσμεύομαι να τα ακούω, να τα διερευνώ και να πράττω αναλόγως προκειμένου να πιέζω, στο βαθμό που μπορώ, κοινοβουλευτικά, για να λαμβάνω σαφείς απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς.»