«Μετάλλιο Davidson» στον καθηγητή της Σχολής Ναυπηγών Ε.Μ.Π. Κωνσταντίνο Σπύρου

spyrou konstantinos medal

Το ανώτατο βραβείο για τους ερευνητές του ναυπηγικού χώρου

Απονέμεται κάθε δύο χρόνια από την Αμερικανική Ένωση Ναυπηγών και Ναυτικών Μηχανολόγων

Ανακοινώθηκε πως ο καθηγητής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Κωνσταντίνος Σπύρου τιμάται φέτος από την Αμερικανική Ένωση Ναυπηγών και Ναυτικών Μηχανολόγων SNAME (τον μεγαλύτερο σύνδεσμο ναυπηγών στον κόσμο) με την απονομή σ’αυτόν του θεσμοθετημένου το 1959 μεταλλίου της στη μνήμη Dr. Kenneth S.M. Davidson.

Χαρακτηρισμένο ως το ανώτατο βραβείο προς το οποίο μπορεί να προσβλέπει ένας ερευνητής του ναυπηγικού χώρου, το μετάλλιο Davidson απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε ένα φυσικό πρόσωπο για την Εξαιρετική Συνεισφορά του στην Έρευνα σχετικά με την Επιστήμη και την Τεχνολογία των Πλοίων. Εκτός από ξεχωριστή αναγνώριση της ποιότητας και της αξίας του ακαδημαϊκού έργου του τιμωμένου, η βράβευση αντανακλά σε μεγάλο βαθμό αναμφισβήτητα και στο Ίδρυμα στο οποίο ανήκει, εν προκειμένω στο ΕΜΠ. Η σχετική ανακοίνωση της SNAME βρίσκεται στη διεύθυνση https://www.sname.org/dr-kenneth-s-m-davidson-medal.

Σε επιστολή προς τον καθηγητή Σπύρου που υπογράφεται από την Πρόεδρο της SNAME κυρία Suzanne Beckstoffer και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Βραβεύσεων SNAME κύριο Matthew Unger αναφέρονται ότι «Η SNAME είναι περήφανη που βραβεύει ένα μέλος της όπως εσείς, του οποίου οι πρωτοποριακές συνεισφορές στους τομείς της δυναμικής συμπεριφοράς των πλοίων, της ευστάθειας και της ασφάλειας, το πάθος του για έρευνα, η συμμετοχή του σε διεθνή φόρα και οι ηγετικές ακαδημαϊκές του ικανότητες τον ξεχωρίζουν στο επάγγελμά του παγκοσμίως. Λαμβάνοντας το μετάλλιο Dr. Kenneth S. M. Davidson, ελπίζουμε ότι όχι μόνο θα επηρεάσετε τους συνομηλίκους σας, αλλά και ότι θα δώσετε το σωστό παράδειγμα προς τους νεώτερους επαγγελματίες».

Αυτό το βραβείο έρχεται τέσσερα χρόνια αφότου ο καθηγητής Σπύρου έλαβε άλλη μία σημαντική διεθνή αναγνώριση, τον τίτλο του "Georg Weinblum Memorial Lecturer 2016- 2017" για το έργο του σχετικά με την ασφάλεια των πλοίων σε έντονους κυματισμούς, στο πλαίσιο του οποίου έδωσε σχετικές επιστημονικές διαλέξεις στο Αμβούργο και στην Ουάσινγκτον (https://www.tuhh.de/weinblum-foundation/weinblum-memorial-lecture/200809-201718/201617-kostas-j-spyrou.html).

eep logo