Γ. Ξηραδάκης: Γεωπολιτική και επενδύσεις πάνε μαζί!

xiradakis synentefksi

Δήλωση του Προέδρου της XRTC στο Portnet με αφορμή τη συνάντηση Μητσοτάκη – Jiechi.

Στον απόηχο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Yang Jiechi (ουσιαστικά «υπουργού Εξωτερικών» για τα δεδομένα της μονοκομματικής Λ.Δ. Κίνας, το Portnet ζήτησε ένα σχόλιο από τον Πρόεδρο της XRTC Γιώργο Ξηραδάκη.
Ο πολύ έμπειρος -σχετικά με τα οικονομικά και διπλωματικά δεδομένα της Κίνας- και καταξιωμένος οικονομικός σύμβουλος μας έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Αναμφισβήτητα η agenda της συνάντησης των δυο μερών ήταν η διερεύνηση της ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών κυρίως σχέσεων των δύο χωρών και η αναπλήρωση όλων των καθυστερήσεων λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Ο κ. Yang Jiechi επισκέφθηκε την Ελλάδα για να εξερευνήσει και να προωθήσει τις σημαντικές συμφωνίες που κατέληξαν οι επισκέψεις του Προέδρου Xi στην Ελλάδα και του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Σανγκάη την περασμένη χρονιά. Είναι η πρώτη φορά που οι γεωπολιτικές συνθήκες επηρέασαν σε έναν τόσο μεγάλο βαθμό τον συγκεκριμένο διάλογο και την agenda της συνάντησης. Ο ρόλος και η θέση της ΛΔ της Κίνας στα εθνικά και στρατηγικά ζητήματα είναι βέβαιον ότι επηρεάζει και την πορεία των επενδυτικών και εμπορικών σχέσεων και αυτό το είδαμε ξεκάθαρα σήμερα μέσω της παρέκκλισης της συζήτησης. Η συνάντηση φαίνεται να ήταν φιλική και ειλικρινής αλλά ξέφυγε από τα καθιερωμένα.

Περιττό να πούμε ότι μια τέτοια εξέλιξη δεν μεταβάλλει την έντονη επιθυμία των ελληνικών επιχειρήσεων να βελτιώσουν και να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τις κινέζικες επιχειρήσεις και το αντίστροφο. Με το άκουσμα της διμερούς αυτής υψηλού επιπέδου συνάντησης πολλές προσδοκίες δημιουργήθηκαν για την περαιτέρω ανάπτυξη των επενδυτικών κινήσεων. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες στον τρόπο αντιμετώπισης της επέκτασης των έργων στο λιμάνι του Πειραιά καθώς επίσης και την ανάπτυξη διμερών επιχειρηματικών σχεδίων (Ενέργεια, Ναυπηγοεπισκευή Τουρισμός/Κρουαζιέρα, Εμπόριο Μεταφορές και Logistics)».

(Στη φωτο: Ο κ. Ξηραδάκης σε συνέντευξη στον Κινέζικο κολοσσό των μέσων επικοινωνίας Shanghai Media Group που διαχειρίζεται 17 τηλεοπτικούς σταθμούς και μεγάλο αριθμό ΜΜΕ στην αχανή χώρα)

 

eep logo