Μπορεί να ανελκυστεί το Sea Diamond;

santorini island

Μια αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας επαναφέρει στον «αφρό» της δημόσιας συζήτησης το αν μπορεί ή όχι να ανελκυστεί το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη.
Από το υπουργείο έσπευδαν να διευκρινίσουν ότι η πρωτοβουλία απλώς ανοίγει το θέμα, δεδομένης της βούλησης για την ανέλκυση του ναυαγίου και πρόσθεταν πως έτσι για πρώτη φορά θα μπορέσει να υπάρξει μια ολοκληρωμένη μελέτη, τόσο για τα τεχνικά δεδομένα της ανέλκυσης, όσο και για το κόστος μιας τέτοιας επιχείρησης.

Από την άλλη πλευρά, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες που είχαν καταθέσει στην πρόσφατη αθωωτική για τους υπεύθυνους της εταιρείας δίκη στο Εφετείο του Πειραιά, υποστήριξαν ότι η ανέλκυση είναι ανέφικτη. Κύκλοι δε της τουριστικής αγοράς πρόσθεταν πως υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, αν ξεκινήσει μια επιχείρηση ανέλκυσης, να κλείσει για μια μεγάλη περίοδο από πλατφόρμες και άλλα πλωτά μέσα το λιμάνι της Σαντορίνης και να επιβαρυνθεί αισθητικά η μοναδική θέα στην καλντέρα. Κάτι που θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά, πέρα από το κόστος της ανέλκυσης, χωρίς να είναι δεδομένο ότι τελικά θα καταστεί εφικτή η ίδια η ανέλκυση.
Παράγοντες του υπουργείου πάντως, απέρριπταν κατηγορηματικά την πιθανότητα να αποτελεί η επιλογή να ανοίξει η συζήτηση για το Sea Diamond έναν πολιτικό αντιπερισπασμό του υπουργού Θ.Δρίτσα εν όψει της αναμενόμενης επανεκκίνησης του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ. «Ο Θοδωρής (Δρίτσας) είναι γνωστό ότι έχει οικολογικές ευαισθησίες και αυτός είναι ο μόνος λόγος που ανοίγει το θέμα» υπογράμμιζαν, μιλώντας στο Portnet.

eep logo