Πέθανε ο δεύτερος διασωθείς από το πλοίο μεταφοράς ζωντανών ζώων

varka diasosh

Ναυάγησε την Τετάρτη στη Σινική Θάλασσα - Αγνοούνται περισσότεροι από 40 ναυτικοί

Πέθανε τελικά το δεύτερο μέλος του πληρώματος του πλοίου μεταφοράς ζωντανών ζώων το οποίο ναυάγησε την Τετάρτη στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, λίγη ώρα αφού ανασύρθηκε αναίσθητο από το νερό, ανακοίνωσε το λιμενικό της Ιαπωνίας.

Ο άνδρας αυτός εντοπίστηκε αναίσθητος περίπου 120 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά του νησιού Αμάμι Οσίμα και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Ένας άλλος άνδρας είχε διασωθεί σώος και αβλαβής χθες, Πέμπτη, ένας Φιλιπιννέζος αξιωματικός του πλοίου ηλικίας 45 ετών.

Περισσότεροι από 40 ναυτικοί του φορτηγού πλοίου Gulf Livestock 1, κυρίως Φιλιππινέζοι αλλά και δύο Αυστραλοί και δύο Νεοζηλανδοί, εξακολουθούν να αγνοούνται. Το πλοίο μετέφερε 5.800 αγελάδες από τη Νέα Ζηλανδία σε κινεζικό λιμάνι όταν έπεσε σε τρικυμία η οποία προκλήθηκε από τον τυφώνα Μαϊσάκ. Εξέπεμψε σήμα κινδύνου τη νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 185 χιλιομέτρων από το νησί Αμάμι Οσίμα, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Φιλιππινέζου διασωθέντα, η μία από τις μηχανές του πλοίου είχε υποστεί βλάβη, όταν ένα τεράστιο κύμα το αναποδογύρισε.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του πληρώματος συνεχίζονται σήμερα με τη συμμετοχή τεσσάρων πλοίων του ιαπωνικού λιμενικού, ενός αεροσκάφους του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας και δυτών.

Στην περιοχή εντοπίσθηκε χθες μια φουσκωτή λέμβος, όμως οι διασώστες δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να φθάσουν σ' αυτήν. Το ιαπωνικό λιμενικό διευκρίνισε σήμερα ότι στη θάλασσα εντόπισε ένα σωσίβιο καθώς και μία νεκρή αγελάδα.

Το ιαπωνικό λιμενικό επεσήμανε σήμερα ότι δεν έχει αποφασίσει πότε θα αναστείλει τις έρευνες για επιζώντες.

Μηχανικά προβλήματα

Εκπρόσωπος της Gulf Navigation, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσε: «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή οι σκέψεις μας είναι με το πλήρωμα και τις οικογένειές του».

Αρκετές αναφορές τα τελευταία δύο χρόνια δείχνουν ότι το πλοίο ενδέχεται να αντιμετώπιζε μηχανικά προβλήματα.

Έρευνα που διεξήγαγαν τον Δεκέμβριο οι αρχές της Ινδονησίας είχε εντοπίσει προβλήματα στο σύστημα προώθησης του πλοίου και τον βοηθητικό του εξοπλισμό.

Έκθεση του 2019 της κυβέρνησης της Αυστραλίας ανέφερε ότι η αναχώρηση του πλοίου για την Ινδονησία καθυστέρησε για μία εβδομάδα τον Ιούνιο «λόγω προβλημάτων στο σύστημα πλοήγησης και τη σταθερότητά του τα οποία εντόπισε η Αυστραλιανή Αρχή Ασφάλειας της Ναυσιπλοΐας».

eep logo