Έλληνες διακινητές μεταναστών στη «φάκα» του Λιμενικού

limeniko metanastes 2

«Κύκλωμα» διακίνησης μεταναστών εξάρθρωσαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη Σάμο, ενώ έχουν ήδη συλληφθεί τρεις Έλληνες, οι οποίοι διευκόλυναν την είσοδο των μεταναστών στο νησί χρησιμοποιώντας φουσκωτά σκάφη και εξωλέμβιες μηχανές.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε με τη συνδρομή ελικοπτέρου από τη Λετονία, που επιχειρεί στο Αιγαίο στο πλαίσιο της μικτής ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ποσειδών 2015».

Ειδικότερα, το ελικόπτερο εντόπισε, το πρωί της Πέμπτης, ένα ελληνικό ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος ιδιοκτησίας ενός από τους τρεις συλληφθέντες, έναν 31χρονο που φορούσε κουκούλα στο κεφάλι του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος ο 31χρονος φέρεται ότι καθοδηγούσε βάρκα με ομάδα νεοεισελθέντων προσφύγων προς τις ανατολικές ακτές του νησιού.

Στη συνέχεια αφαίρεσε και ιδιοποιήθηκε τον εξωλέμβιο κινητήρα της λέμβου των αλλοδαπών.
Το Λεττονικό ελικόπτερο εντόπισε επίσης πλησίον της ανωτέρω περιοχής και δεύτερη βάρκα με επιβαίνοντες τους άλλους δύο συλληφθέντες, ηλικίας 32 και 21 ετών αντίστοιχα, που επίσης φορούσαν κουκούλες, να περιμένουν στην ίδια περιοχή.

Με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού και σύμφωνα με τις καταθέσεις των αλλοδαπών που επέβαιναν στη προαναφερθείσα λέμβο, η Λιμενική Αρχή Σάμου ξεκίνησε ευρείας κλίμακας επιχείρηση εντοπισμού των υπόπτων ημεδαπών και των δύο σκαφών με τη συνδρομή στελεχών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου και σύμφωνα με τις οδηγίες της Εισαγγελικής Αρχής Σάμου.

Αποτέλεσμα της ανωτέρω επιχείρησης η οποία ολοκληρώθηκε πρωινές ώρες του Σαββάτου ήταν ο εντοπισμός και η σύλληψη των τριών ημεδαπών ύποπτων καθώς και ο εντοπισμός κατόπιν νομότυπης έρευνας παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού σε ιδιωτικούς χώρους και αποθήκες των ιδίων και συγγενών τους και η κατάσχεση των κάτωθι:

α) η μηχανοκίνητη λέμβος, ιδιοκτησίας του 31χρονου συλληφθέντα,
β) το ποσό των 15.000€ σε διάφορα χαρτονομίσματα,
γ) πλήθος πλαστικών δοχείων καυσίμων σκαφών,
δ) αεροβόλα όπλα, καραμπίνες και ομοιώματα όπλων (REPLICA),
ε) πέντε εξωλέμβιες μηχανές,
στ) δύο πνευστά σκάφη,
ζ) μία ρυμουλκούμενη μπαγκαζιέρα,
η) 20 αβολίδωτα φυσίγγια 7,62 mm,
θ) τρία βιβλιάρια καταθέσεων,
ι) δύο κινητά τηλέφωνα,
ια) πλήθος από ξύλινα πατώματα πνευστών σκαφών,
ιβ) μία χάρτινη κούτα από νοτερά ρούχα, κυρίως παιδικού μεγέθους,
ιγ) καλύμματα κεφαλής (κουκούλες),
ιδ) ενδύματα και εξαρτήματα στολών.

eep logo