«Εγκαίνια» για τη νέα διώρυγα του Σουέζ

suez ploia

148 χρόνια μετά την πρώτη διάνοιξη, το νέο Κανάλι είναι διπλής πλεύσης και ταχύτερης διέλευσης

Με ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, τρία μεταφορικά πλοία πέρασαν δοκιμαστικά τη νέα διώρυγα του Σουέζ το περασμένο Σάββατο. Τα «εγκαίνια» θα διεξαχθούν στις 6 Αυγούστου.

Οι εργασίες για τη διάνοιξη της νέας διώρυγας, η οποία τίθεται σε λειτουργία 148 χρόνια μετά την πρώτη, πραγματοποιήθηκαν πολύ γρήγορα, με στόχο να αποφέρει έως και 15 δισ. δολάρια στα ταμεία του αιγυπτιακού κράτους έως και το 2023. Η υπάρχουσα διώρυγα αποφέρει περίπου 5 δισ. δολάρια τον χρόνο.

Με το νέο κανάλι οι Αρχές ευελπιστούν να λύσουν σημαντικά προβλήματα, κυρίως όσον αφορά την καθυστέρηση της διέλευσης. Ειδικότερα, η νέα διώρυγα, η οποία άρχισε να κατασκευάζεται μόλις πριν από έναν χρόνο και έχει κοστίσει περίπου 8 δισ. δολάρια, θα είναι διπλής πλεύσης και θα επιτρέπει τη διέλευση μεγαλύτερων πλοίων.

Μάλιστα, αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά και ο χρόνος διέλευσης, από τις 22 ώρες που είναι σήμερα, στις μισές, γεγονός που θα το καταστήσει «πρωταθλητή» στην κατηγορία του, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αιγυπτιακών αρχών.

eep logo