ECSA: Νέα έκκληση για τα «παγιδευμένα» πληρώματα!

naftergates 2

Προτρέπει την ΕΕ να δράσει για να βρεθεί λύση στην κρίση

Η Ένωση Πλοιοκτητών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECSA) απεύθυνε νέες εκκλήσεις προτρέποντας την ΕΕ να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί με τα «παγιδευμένα» πληρώματα.

Σε ανακοίνωσή της, η ECSA ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν "ότι μπορούν" για να "προωθήσουν τη διευκόλυνση των αλλαγών του πληρώματος από τα κράτη μέλη της ΕΕ" χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις.
Με τον τρόπο αυτό, η ECSA με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ETF), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Μεταφορές (ITF) ζήτησαν να χαρακτηρισθούν οι ναυτικοί βασικοί εργαζόμενοι και στη συνέχεια να εξαιρεθούν από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την πρόληψη της εξάπλωσης του coronavirus.
Περίπου 250.000 ναυτικοί είναι επί του παρόντος κολλημένοι σε πλοία στη θάλασσα, με ορισμένους να είναι έτσι για πάνω από 18 μήνες, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν κλείσει τα σύνορα ως απάντηση στην πανδημία COVID-19.

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) πιστεύει ότι οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους ναυτικούς. Νωρίτερα τον Ιούλιο εξέδωσε οδηγίες με σκοπό να διασφαλίσει ότι οι ναυτικοί δεν στερούνται ιατρικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της αποβιβάσεως.
Οι εκκλήσεις από την ECSA έρχονται καθώς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη προετοιμάζονται για επερχόμενες συνεδριάσεις υψηλού επιπέδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
Κοινές επιστολές απεστάλησαν στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν• τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel αλλά και στην Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel ως νυν Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και η σύνοδος του Λονδίνου

Στο μεταξύ την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο συνόδου που έγινε με πρωτοβουλία της Βρετανίας κυβερνητικοί εκπρόσωποι από 15 κράτη παρακολούθησαν τις εργασίες της για την αλλαγή πληρώματος. Η σύνοδος κατέληξε σε κοινή δέσμευση από δεκατρείς κυβερνήσεις που δεσμεύονται να ανοίξουν τα σύνορα για τους ναυτικούς και να αυξήσουν τον αριθμό των εμπορικών πτήσεων για να επισπεύσουν τις προσπάθειες επαναπατρισμού τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία στη δέσμευση περιλαμβάνει: τον χαρακτηρισμό των ναυτικών ως βασικών εργαζομένων, αποδοχή των εγγράφων ταυτότητας των ναυτικών ως αποδεικτικών στοιχείων για το καθεστώς του βασικού εργαζομένου τους, εφαρμογή των εγκεκριμένων από τη βιομηχανία πρωτοκόλλων για τη διασφάλιση της ασφαλούς μετάβασης του πληρώματος του πλοίου, επανεξέταση των εθνικών περιορισμών απομόνωσης και αύξηση της πρόσβασης, το συντομότερο δυνατόν, σε εμπορικές πτήσεις από και προς τις κύριες χώρες προέλευσης των ναυτικών. Ωστόσο, χωρίς επίσημα χρονοδιαγράμματα για να συνοδεύουν την εν λόγω δέσμευση το ζήτημα παραμένει επι της ουσίας άλυτο.

Η κοινή δήλωση υπεγράφη από εκπροσώπους: Δανίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ινδονησίας, Κάτω Χωρών, Νορβηγίας, Φιλιππίνων, Σαουδικής Αραβίας, Σιγκαπούρης, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

theseanation.gr

eep logo