Tallymen: Από τον Χάρυ Μπελαφόντε στον Πειραιά!

shmeiotis container

Σημειωτές ή οι αφανείς εργάτες του λιμανιού…

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν όλος ο κόσμος χόρευε στο ρυθμό της επιτυχίας της εποχής και σιγοψιθύριζε τα λόγια του τραγουδιού που έκανε γνωστό ο Χάρυ Μπελαφόντε. «Tally man, tally me banana» έλεγε ο διάσημος ηθοποιός και τραγουδιστής, χωρίς οι περισσότεροι να καταλαβαίνουν τι ήθελε να πει. Εξήντα χρόνια αργότερα, πάλι λίγοι μπορεί να καταλάβουν τι είναι οι Tallymen και μάλιστα οι Piraeus Tallymen. Βλέπετε, οι Σημειωτές Πειραιά είναι 95, για την ακρίβεια 96 ετών (το Σωματείο ιδρύθηκε το μακρινό 1924) και αριθμούν 130 εργαζόμενους. Συνιστούν όμως τη σιωπηλή συμβολή στην ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά.

kollas christos
Ο Πρόεδρος των Piraeus Tallymen Χρήστος Κολλάς

«Το πλοίο είναι πάντα βιαστικό», μας λέει με ένα λυρικό ύφος ο Πρόεδρος των Σημειωτών Χρήστος Κολλάς. «Το πλοίο θέλει να συνεχίσει το ταξίδι του όσο γίνεται πιο γρήγορα, συνεχίζει. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, ενώ ταυτόχρονα τα εμπορεύματα εν μπορούν να μένουν, ιδιαίτερα στο παρελθόν, πολλές μέρες στο λιμάνι, καθώς συνέβαιναν κλοπές. Κάπως έτσι, οι ναυτικοί πράκτορες της εποχής ίδρυσαν τους Piraeus Tallymen».

Δηλαδή τους Υπάλληλους Παραλαβής και Παράδοσης Εμπορευμάτων Λιμένα και Προλιμένων Πειραιά, που παράλληλα παρέχουν υπηρεσίες και στην Ελευσίνα, το Λαύριο και τη Ραφήνα, στην φορτοεκφόρτωση τρένου, σε αποθήκες logistics και διαμετακομιστικά κέντρα. Οι tallymen αποτελούν ουσιαστικά ένα πιστοποιημένο ενδιάμεσο μεταξύ πλοίου και λιμανιού. Είναι ειδικοί υπάλληλοι που καταγράφουν και καταμετρούν κατά σημεία, αριθμούς και είδος συσκευασίας, εμπορεύματα και εμπορευματοκιβώτια, που παραδίδονται ή παραλαμβάνονται στο λιμάνι. Εκτελούν δηλαδή μια εργολαβική εργασία, καθώς προσλαμβάνονται κατ΄ επιλογήν από ναυτικούς πράκτορες, πλοιοκτήτες, πλοιάρχους ή διαχειριστές λιμενικών εγκαταστάσεων.

kollas ioannou
Ο Πρόεδρος των Tallymen με τον παλαίμαχο Ηλία Ιωάννου, που είναι ο ίδιος πριν χρόνια και στην κεντρική φωτογραφία του αφιερώματος.

Ένα επάγγελμα αυξημένων απαιτήσεων, καθώς εργάζονται 24 ώρες την ημέρα για 365 ημέρες το χρόνο, σε έναν εργοταξιακό χώρο υψηλής επικινδυνότητας όπως είναι πάντα τα λιμάνια, ανοιχτό σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα οφείλουν να καθοδηγούν λιμενεργάτες και χειριστές, ώστε να εκτελεστεί αποτελεσματικά το πλάνο, που έχει εκπονήσει η εταιρεία ή ο διαχειριστής. Ένας κλάδος, που πρακτικά πάει χέρι-χέρι με την ανάπτυξη του λιμανιού. Και ο οποίος, παρά τους αρχικούς φόβους, συνεργάστηκε αρμονικά και με την PCT, όταν ανέλαβε την διαχείριση της Προβλήτας ΙΙ και με την Cosco, όταν ανέλαβε τη διαχείριση του ΟΛΠ.

Ένας κλάδος που είναι συνυφασμένος με το ίδιο το λιμάνι του Πειραιά. Tallymen, οι αφανείς εργάτες ανάπτυξης του λιμανιού!

 

eep logo