Μεγάλες οι προοπτικές ανάπτυξης για τη «λιμενική Εγνατία»!

limani alexandroupolis prooptiki

Προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα και Καβάλα

 

Τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης που δημιουργούν το νοητό άξονα της «λιμενικής Εγνατίας» πρόκειται να αξιοποιηθούν σύντομα. Και για τα τρία υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς έχουν απορροφήσει και σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να αναπτυχθούν οι υποδομές τους, ενώ η υφιστάμενη δραστηριότητά τους και το παραγόμενο αποτέλεσμα είναι μέχρι σήμερα περιορισμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και τα τρία λιμάνια παρουσιάζουν γεωστρατηγικό ενδιαφέρον αλλά για διαφορετικούς λόγους το καθένα με την Αλεξανδρούπολη να είναι το πλέον προωθημένο λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ανατολάς.
Πέραν του γεγονότος ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί επίκεντρο των σχεδίων για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Βαλκανική, μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από αμερικανικά και ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα, αποτελεί και κόμβο με ιδιάζουσα σημασία για τις συνδυασμένες μεταφορές όταν «αποκατασταθεί» η σιδηροδρομική του κάλυψη με το διεθνές δίκτυο.
Επισημαίνεται ότι η σιδηροδρομική διασύνδεση του λιμένα με το Βουλγαρικό, Ρουμανικό και Ουγγαρέζικο σιδηροδρομικό σύστημα και άρα με τα λιμάνια που έχουν πρόσωπο στην Μ. Θάλασσα και Δούναβη θα δώσουν μία εναλλακτική οδό στο διεθνές εμπόριο για παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου. Το γεγονός δεν έχει διαλάθει της προσοχής των Αμερικανικών διπλωματικών και επενδυτικών κύκλων.

Αν και στην παρούσα φάση το λιμάνι του Βόλου δεν είναι μέσα «στο «κάδρο» των εξελίξεων που θα δρομολογήσει το ΤΑΙΠΕΔ, έχει καταστεί σαφές ότι και για αυτό υφίσταται μεγάλο Αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς σχηματίζει ένα «ισχυρό τρίγωνο» με τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Τούτου δοθέντος το εν λόγω λιμάνι θα ακολουθήσει μαζί με κείνο του Ηρακλείου Κρήτης στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Όσον αφορά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, τη σημασία του οποίου πρώτος κατέδειξε ο αείμνηστος «πατριάρχης» της ακτοπλοΐας Περικλής Παναγόπουλος είναι το πλησιέστερο λιμάνι της Ελλάδας με την Ιταλία και τις Βαλκανικές χώρες της Αδριατικής Θάλασσας, αποτελώντας, έτσι, μια σημαντική «γέφυρα» από και προς τη Δυτική Ευρώπη. Ο λόγος τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ...

theseanation.gr

eep logo