Γ.Πλακιωτάκης: «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, καθοριστική προτεραιότητα»

mitsotakis safe water sports

Ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση με θέμα «Εκπαίδευση - Ενημέρωση - Πρόληψη για την ασφάλεια στη θάλασσα» 

Τον δραστικό περιορισμό των θανάτων στη θάλασσα από ατυχήματα και πνιγμό, έθεσε ως στόχο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε εκδήλωση χθες με θέμα: «Εκπαίδευση - Ενημέρωση - Πρόληψη για την ασφάλεια στη θάλασσα» που διοργάνωσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Safe Sports.

Ο πρωθυπουργός εξήρε την κοινωνική προσφορά του ιδρυτή του Safe Sports κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη, ο οποίος δημιούργησε αυτόν τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό μετά από μια προσωπική τραγωδία, κάτι που επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι "βρήκε τη δύναμη μέσα από την προσωπική του τραγωδία να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο και να μετατρέψει τον πόνο του σε προσφορά".
Στόχος της παρουσίας του κ.Μητσοτάκη -όπως είπε ο ίδιος- ήταν να αναδείξει τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά στην ασφάλεια στη θάλασσα.
Κάθε χρόνο είπε, θρηνούμε περίπου 350 νεκρούς από ατυχήματα και πνιγμούς στη θάλασσα, "ο διπλάσιος αριθμός από τα θύματα που θρηνήσαμε από τον κορονοϊό".
Τόνισε με έμφαση ότι "η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, είτε στη θάλασσα είτε στην ξηρά είτε από τον κορονοϊό" και πρόσθεσε ότι "η ανθρώπινη ζωή και αξία δεν αποτιμάται σε χρήμα".
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Λιμενικού Σώματος αλλά και αθλητών, που στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία με τη Safe Sports και ένωσαν τις δυνάμεις τους "για να είμαστε καινοτόμοι στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα".
Ο κ.Μητσοτάκης είπε επίσης ότι οι πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο κ.Πασχαλάκης στον τομέα της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας είναι καινοτόμες και προκάλεσαν το ενδιαφέρον άλλων χωρών, ενώ πρόσθεσε ότι η σύμπλευση όλων των αρμοδίων φορέων μας οδηγεί στο σημερινό αποτέλεσμα.
"Η Πολιτεία οφείλει να εκσυγχρονίσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και θα το κάνει. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την θάλασσα με τον απαραίτητο σεβασμό και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη θάλασσα" είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε με έμφαση:
"Προσβλέπουμε στη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα, αλλά θα είμαστε εξαιρετικά αυστηροί με αυτούς που παραβιάζουν την νομοθεσία για τη θάλασσα. Ασφαλείς θάλασσες σημαίνει αυτόματα και αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος".
Τέλος ο κ.Μητσοτάκης ευχαρίστησε ειδικά το Λιμενικό Σώμα "για ότι έχει κάνει και ότι κάνει για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων μας" και επανέλαβε ότι βασικός στόχος είναι ο περιορισμός των απωλειών στη θάλασσα.

Γ. Πλακιωτάκης:"Το φετινό καλοκαίρι να είναι η αφετηρία για ασφαλέστερες παραλίες και θάλασσες"

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ήταν, είναι και θα είναι καθοριστική προτεραιότητα για όλες και όλους μας» τόνισε το απόγευμα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, σε ειδική εκδήλωση για την ασφάλεια στη Θάλασσα, που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο 'Σοφία Βέμπο' στη Βούλα, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργών της κυβέρνησης, του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, του δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, εκπαιδευτικών και μικρών παιδιών από σχολεία της περιοχής.
«Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό περίπου 350 συνάνθρωποί μας.-Από το 1980 μέχρι σήμερα, έχει χαθεί ο πληθυσμός μίας μικρής πόλης» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνουν όλα όσα απαιτούνται προκειμένου να περιοριστούν οι πνιγμοί και τα θαλάσσια ατυχήματα.
Είπε ότι στα τέλη Αυγούστου του 2019, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού Safe Water Sports, Παναγιώτη Πασχαλάκη, προσδιόρισε ως κατεύθυνση το σχεδιασμό μίας συνολικής παρέμβασης και την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τόσο σοβαρό αυτό ζήτημα.
Πρόσθεσε ότι στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τα στελέχη του Safe Water Sports, προχώρησε στις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις και διαδικασίες, ώστε να μπορεί σήμερα να παρουσιαστεί το πλέγμα δράσεων και πρωτοβουλιών, που μπορεί να κάνει το φετινό καλοκαίρι ασφαλέστερο από όλα τα προηγούμενα.

Είπε ότι ο σχεδιασμός που υλοποιείται, περιλαμβάνει τρεις άξονες, πρόληψη, ασφάλεια και έλεγχος.
Σχετικά με την πρόληψη ο κ.Πλακιωτάκης τόνισε ότι υπάρχει ενημερωτική καμπάνια για την ασφάλεια στη θάλασσα των ανθρώπων της 3ης ηλικίας, μια κοινή δράση του υπουργείου Ναυτιλίας, της Λιμενικής Αστυνομίας, του υπουργείου Υγείας και του Safe Water Sports.
Στο επίπεδο της ασφάλειας ανέφερε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας προώθησε νομοθετικές αλλαγές για την αύξηση του αριθμού των ναυαγοσωστών και των ωρών ναυαγοσωστικής κάλυψης.
Αναφορικά με τον έλεγχο δήλωσε ότι με την αναβάθμιση του Πληροφοριακού Συστήματος της Λιμενικής Αστυνομίας, που έχει αναπτύξει και δωρίσει το Safe Water Sports, οι έλεγχοι θα γίνονται πλέον με την χρήση φορητής συσκευής (tablet) και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος θα έχουν online πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται, ενώ τυχόν παραβάσεις θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο.
Σημαντική στην κατεύθυνση αυτή είναι και η δημιουργία του γραφείου «Ψηφιακής Διαχείρισης - Ελέγχου θαλάσσιων δραστηριοτήτων & ασφάλειας στη θάλασσα», εντός της Διεύθυνσης Λιμενικής Αστυνομίας, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των απαραίτητων δράσεων υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Ο κ.Πλακιωτάκης είπε ότι ο στόχος που έθεσε ο πρωθυπουργός για ασφαλέστερες παραλίες και θάλασσες, υλοποιείται με το σχεδιασμό και την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων και πρακτικών, που πιστεύουμε ότι μπορούν να καταστούν πιλότος, τόσο σε Ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα γίνει ότι καλύτερο ώστε, το φετινό καλοκαίρι να είναι η αφετηρία για ασφαλέστερες παραλίες και ασφαλέστερες θάλασσες.

Για την εκπαίδευση στα σχολεία, αναφορικά με την ασφάλεια στη θάλασσα, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη είπε ότι το υπουργείο θέλει να δει τα νούμερα από τους θανάτους στη θάλασσα να εκμηδενίζονται.
«Θέλουμε να μην έχουμε άλλες αρνητικές πρωτιές και αυτό μπορεί να γίνει αν πιάσουμε το νήμα από νωρίς από την ηλικία των παιδιών μας που είναι μαζί μας σήμερα» τόνισε.
Πρόσθεσε επίσης ότι από το 2016 τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος πηγαίνουν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μιλούν στα παιδιά για την ασφάλεια στο νερό.
Τόνισε εξάλλου ότι από το 2018 υπάρχει υλικό που έχει εκπονήσει με μεγάλη μέριμνα η οργάνωση safe water sport που μαθαίνει στα παιδιά με τρόπο διαδραστικό και βιωματικό το τι σημαίνει ασφάλεια στο νερό.

Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης αναφερόμενος στο νόμο για τον καταδυτικό τουρισμό και για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ξενοδοχείων είπε ότι συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό το θέμα της ασφάλειας και μαζί με την οργάνωση του κ.Πασχαλάκη είδαν από το μηδέν το πλαίσιο της προστασίας στις πισίνες μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας επικεντρώθηκε στο ΕΚΑΒ που έχει και τους διασώστες και σε όλες τις βέλτιστες τακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να αντιμετωπιστεί μια οποιαδήποτε δύσκολη κατάσταση στη θάλασσα.
Είπε ότι το υπουργείο θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στο θέμα που έχει να κάνει με την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ο πρόεδρος και ιδρυτής του Οργανισμού Safe Water Sports, Παναγιώτης Πασχαλάκης, πατέρας του 10χρονου Μιχαήλ Πασχαλάκη που έχασε τη ζωή του το 2014 στη Μύκονο κάνοντας θαλάσσια σπορ μαζί με τους φίλους του, είπε, ότι όταν το 2015 ξεκίνησε την προσπάθεια στο τομέα αυτό για την εκπαίδευση και την ενημέρωση των παιδιών και των νέων δεν υπήρχε απολύτως τίποτα.
Τόνισε ότι ο οργανισμός για μια πενταετία με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και ομάδα εκπαιδευτικών-εθελοντών έφτιαξε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα , σύγχρονο, διαθεματικό, πολύπλευρο που θα συνδύαζε, πολλές δεξιότητες αλλά και τη μάθηση με την ψυχαγωγία. Είπε ότι το πρόγραμμα, που περιλάμβανε συμβουλές εικονογραφημένες σε μορφή κόμικς, video,3Danimation, παιδικούς ήρωες, βιωματικά παιχνίδια , ψηφιακή online πλατφόρμα,διαδραστικά παιχνίδια, φυλλάδια υλοποιήθηκε πιλοτικά σε σχολεία σε όλη την χώρα ενώ ανέφερε ότι το υπ. Παιδείας φέτος έχει ζητήσει να υποβληθούν προτάσεις με στόχο νέες θεματικές ενότητες να ενταχθούν στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των παιδιών.
Ο κ.Πασχαλάκης είπε ότι βασικός πυλώνας της ασφάλειας στη θάλασσα είναι το Λιμενικό Σώμα και σε συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας δημιουργήθηκε και στελεχώθηκε ειδικό γραφείο «Ψηφιακής διαχείρισης ελέγχου θαλάσσιων δραστηριοτήτων και ασφάλειας στη θάλασσα».
Επίσης πρόσθεσε ότι στον τομέα των νομοθετικών πρωτοβουλιών το υπουργείο Ναυτιλίας συνέβαλε στην βελτίωση του Κανονισμού για τα θαλάσσια σπορ και στον νόμο για την λειτουργία των ναυαγοσωστικών σχολών και την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών.
Τόνισε ότι για το φετινό καλοκαίρι ο έλεγχος της ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών, των θαλασσίων σπορ, και όλων των δραστηριοτήτων αναψυχής ψηφιοποιείται πλήρως ενώ με ειδικά ενημερωτικά Video που φτιάχτηκαν με την υποστήριξη του Ιδρύματος Λάτση, με φυλλάδια, και διαλέξεις σε ΚΑΠΗ, Δήμους και σε χώρους που οι άνθρωποι της 3ης ηλικίας μπορούν να προσεγγιστούν στοχεύουμε να ενημερώσουμε όλους για τους κινδύνους και το πως μπορούμε να προφυλαχτούμε.
Τόνισε ότι για πρώτη φορά στην χώρα, το υπουργείο Ναυτιλίας/ΛιμενικόΣώμα κατέγραψε, με την βοήθεια του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΠΝΙΓΜΩΝ & ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ που παραχώρησε ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός SafeWaterSports, όλους τους πνιγμούς/συμβάντα που συνέβησαν στη θάλασσα για τα έτη 2017, 2018 και 2019.

Υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο Πληροφοριακό Σύστημα είναι πλέον σε επιχειρησιακή λειτουργία σε όλα τα λιμεναρχεία της χώρας και η καταγραφή και στατιστική επεξεργασία των θανάτων/ατυχημάτων στη θάλασσα γίνεται σε μόνιμη βάση.

  • Ανέφερε ότι 344 άνθρωποί κάθε χρόνο χάνουν κατά μέσο όρο την ζωή τους στη θάλασσα.
  • Από αυτούς το 79% είναι άνθρωποι της 3ης ηλικίας (άνω των 60 ετών).


    Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και το μη κερδοσκοπικό Οργανισμό 'Safe WaterSports'.
    Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Κατσαρός ενώ συμμετείχε ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης