Γ.Πλακιωτάκης: Μια «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο»!

plakiotakis limani

Παρουσίαση της φιλοσοφίας και των κεντρικών αξόνων του νομοσχεδίου

Τη βασική φιλοσοφία και τους «κατευθυντήριους άξονες» του νομοσχεδίου για μία «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στο Νησιωτικό Χώρο» παρουσίασε προ ολίγου ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. |

Χαρακτήρισε «εξωστρεφές» το νομοσχέδιο, που θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση, καθώς είναι προϊόν ενός γόνιμου διαλόγου -που προηγήθηκε της συντάξεώς του- στον οποίο έλαβαν μέρος στο σύνολό τους οι φορείς, μηδέ εξαιρουμένων και όλων των βαθμών της Αυτοδιοίκησης, που εμπλέκονται σε όλους τους τομείς της νησιωτικής οικονομίας.

Ο Γ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι για πρώτη φορά θεσμοθετείται η κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής απαλλαγμένης από την αποσπασματικότητα που διέκρινε παλαιότερα εγχειρήματα για να σημειώσει ότι η νέα προσέγγιση και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουν «στρατολογηθεί» απαντάνε σε χρόνια προβλήματα της νησιωτικής χώρας.

O υπουργός αναφέρθηκε και στην ενεργό εμπλοκή των Νησιωτικών Επιμελητηρίων για την τόνωση της νησιωτικής επιχειρηματικότητας η οποία όπως ανέφερε στηρίζεται δραστικά από το νομοσχέδιο.

Όσον αφορά στα θέματα των υποδομών -μεταξύ των οποίων και οι λιμενικές- ο υπουργός αποκάλυψε ότι στόχος είναι με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων η δημιουργία ενός «πορτοφολιού» από το οποίο θα αντλούνται κονδύλια για αναπτυξιακές δραστηριότητες.
Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η σύνταξη «εθνικού μητρώου φορέων θαλάσσιας οικονομίας» ώστε να υπάρχει ένα σαφές πλαίσιο.

Ο Γ. Πλακιωτάκης επίσης έκανε λόγο για στοχευμένες δράσεις για τη νησιωτική συνοχή, στην οποία ενυπάρχουν οι λιμενικές υποδομές, αλλά και το ακτοπλοϊκό δίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, τόνισε το πλαίσιο δράσης που έχει αναπτύξει το ΥΝΝΠ στην παρούσα φάση για την στήριξη των ακτοπλοϊκών συνδέσεων εν μέσω πανδημίας αλλά και γενικότερα των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων καθώς και τις δράσεις που είναι δρομολογημένες αναφορικά με την αξιοποίηση των στρατηγικής σημασίας λιμένων.

Ο υπουργός στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στα λιμάνια αυτά για να σημειώσει εκ νέου τη σημασία της συνδεσιμότητας του νησιωτικού λιμενικού δικτύου και του ρόλου της ακτοπλοΐας.

Τέλος ο υπουργός εξήγγειλε την αύξηση θέσεων εργασίας πολιτικού προσωπικού στο ΥΝΝΠ για την κάλυψη παγίων αναγκών.

Αναφορικά με τα σχέδια της COSCO-ΟΛΠ για ανάπτυξη ναυπηγείου υπενθύμισε τη θέση του ΥΝΝΠ, λέγοντας ότι η έγκριση του αναθεωρημένου master plan δεν προβλέπει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

 

eep logo