Ξεκινούν σήμερα οι πλωτές μονάδες του ΕΟΔΥ

symplefsi eody

Η Σύμπλευση θα μεταφέρει τα κλιμάκια που θα διενεργήσουν τα διαγνωστικά τεστ στα νησιά

Ξεκινά από σήμερα η λειτουργία των πλωτών μονάδων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στα ελληνικά νησιά, οι οποίες θα αναλάβουν την διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές, με στόχο να εξασφαλισθεί ο έλεγχος σε ό,τι αφορά στην εξάπλωση του ιού, με αφορμή και την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, που ξεκινούν από σήμερα και πάλι την λειτουργία τους.

Επεκτείνοντας δημιουργικά το πρόγραμμα των Κινητών Ομάδων και σε επικοινωνία με τους Δήμους των μικρών νησιών, θα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες σε ευπαθείς ομάδες.

Πώς θα γίνονται τα τεστ

Η Σύμπλευση, με τα φουσκωτά και τα πληρώματά της, θα μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ από την Αττική σε κάθε νησί που θα αποφασιστεί, για την διενέργεια διαγνωστικών τεστ για την ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από κοινού με τους ιατρούς και τους εθελοντές της Σύμπλευσης και πάντα με βάση το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές που θα μεταβούν στα νησιά θα εξεταστούν πρώτα για COVID-19.

Στη συνέχεια, η Σύμπλευση θα μεταφέρει τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τα βιολογικά δείγματα που συλλέχθηκαν και συσκευάστηκαν κατάλληλα στα συνεργαζόμενα εργαστήρια στην Αττική.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα πραγματοποιείται μεταφορά δειγμάτων από τεστ για COVID-19, όποτε χρειάζεται, από τα νησιά του Αιγαίου στην Αττική από τις ομάδες της Σύμπλευσης.

«Πρεμιέρα» με Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο και Σίκινο

Όπως έγινε γνωστό, η πρώτη δράση της ανωτέρω συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Δευτέρα 25 και αύριο, Τρίτη 26 Μαΐου, με τις Πλωτές Ομάδες του ΕΟΔΥ να επισκέπτονται την Μήλο, την Κίμωλο, την Φολέγανδρο και την Σίκινο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo