Ν. Σαντορινιός: Τα νησιά και ο Τουρισμός στο έλεος της ανεργίας και των λουκέτων!

santoriniosv1

Ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής

Στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ζητώντας απαντήσεις από την Κυβέρνηση για τις πολλές καθυστερήσεις και την αναιμική στήριξη στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του Τουρισμού.

Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα πλάνο για τη στήριξη του Τουρισμού της χώρας
«Τι κάνει η Κυβέρνηση για να διαφημίσει τη χώρα στις τουριστικές αγορές; Υπάρχει κάποιο σχέδιο ή περιμένει να της πει τι θα κάνει η Marketing Greece, την οποία όρισε εκπρόσωπο της ενίσχυσης του ελληνικού τουριστικού προφίλ, με αδιαφανείς μάλιστα διαδικασίες;».
«Το Υπουργείο Τουρισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν κάνει καμία κίνηση, ώστε να προσελκύσει η Ελλάδα τουρίστες από νέες χώρες, όπως το Ισραήλ και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είχαν μικρότερο επιδημιολογικό προφίλ; Έχουν σκεφθεί τρόπους, όπως εμείς σας προτείνουμε, για μείωση του κόστους της βίζα ή για ελαχιστοποίηση του χρόνου έκδοσής της;»
«Πως θα δώσει η Κυβέρνηση πραγματική στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού και πως θα κρατηθούν οι θέσεις εργασίας, όταν μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη Κρίση, που όλα τα εργαλεία χρειάζονται, δίνει μόνο 30εκ και μόνο για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού; Πολλές φορές σας έχουμε επισημάνει- αν και θα έπρεπε να το γνωρίζετε- ότι η εφαρμογή του κοινωνικού τουρισμού έχει δεσμεύσεις και ο ωφελούμενος δεν μπορεί να πάει σε όποιο ξενοδοχείο θέλει, με αποτέλεσμα πολλές μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις να αποκλείονται».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα Εσωτερικού Τουρισμού, με μέχρι 1δις προϋπολογισμό, που θα απευθύνεται σε περισσότερο κόσμο και θα καλύπτει όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις, στα πρότυπα δηλαδή της Ιταλίας η οποία ανακοίνωσε ότι δίνει 500 ευρώ σε κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ».
«Επίσης, προτείνουμε την επιδότηση του κόστους 4 εισιτηρίων, με προορισμό τα νησιά, για όλους τους πολίτες της χώρας, μέσω του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Αυτό το κόστος δεν βαραίνει τα δημοσιονομικά, γιατί καλύπτεται ήδη από τον προϋπολογισμό του ΜΙ».
«Γιατί η Κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να ανοίξουν οι Πύλες Εισόδου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που επρόκειτο να τονώσουν κατά πολύ τις τοπικές οικονομίες; Οι διαδικασίες αυτές θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν δεν υπήρχε καν ο κορονοϊός ως εμπόδιο. Αλλά τα αρμόδια Υπουργεία δεν έκαναν απολύτως τίποτα και οι πύλες εισόδου παραμένουν κλειστές».
«Έχει κατανοήσει η Κυβέρνηση ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις, μεταφράζονται σε επιπλέον κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος; Γιατί, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μεριμνάτε ώστε οι επιχειρήσεις να επιδοτηθούν για αυτό το κόστος μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ;».

Τα νησιά και ο Τουρισμός στο έλεος: Κανένα σχέδιο από την ΝΔ
«Η Κυβέρνηση δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο για να εξυπηρετήσει τον τουρισμό στα νησιά το καλοκαίρι. Σε λίγες μέρες λήγουν οι έκτακτες Συμβάσεις και αν το Υπουργείο δεν μεριμνήσει για το ακτοπλοϊκό δίκτυο της χώρας, τα πλοία θα μείνουν το καλοκαίρι δεμένα στον ντόκο και οι τουρίστες δεν θα πάνε στα νησιά».
«Υποκριτικό, επίσης, είναι να μας λέει η ΝΔ ότι ενισχύει την Υγεία των νησιών. Όταν, η Κάσος, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε 2 γιατρούς και επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει έναν, δανεικό, από άλλο νησί. Και όταν τα νησιά χρειάζονταν 1 επιπλέον κάψουλα για την διακομιδή ασθενών, που έχει κόστος 10.000 και ούτε αυτή δεν προμηθεύτηκε η Κυβέρνηση».
«Ενώ, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πάλι σήμερα, «έκοψε κορδέλες» σε έργα που δεν είναι δικά του. Γιατί τα πλωτά ασθενοφόρα που ενισχύσουν την Υγεία των νησιών και τα ανακοίνωσε σήμερα σαν δικό του κατόρθωμα, είναι έργο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια μεγάλη προσπάθεια την οποία κάναμε, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Interreg και ιδιαίτερα από το σκέλος Π.Α.Ι.Ω.Ν.ΑΣ. για την ενίσχυση των θαλάσσιων διακομιδών ασθενών».

Για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους
«Τα μέτρα του ΤΕΠΙΧ, της επιδότησης επιτοκίου και της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν βοηθούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προϋπολογίσατε 1δις και τελικά χρησιμοποιήθηκαν 250εκ. Μόνο το ένα τέταρτο, δηλαδή. Τα τραπεζικά προϊόντα και οι διαδικασίες που απαιτούνται για αυτά είναι απαγορευτικές για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αντί όλων αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα χορήγησης κεφαλαίων επιδότησης, μη επιστρεπτέων. Αυτό χρειάζονται πραγματικά οι επιχειρήσεις, πότε θα το καταλάβετε;».
«Σήμερα στη Ρόδο γίνεται μια μεγάλη κινητοποίηση από τους εργαζόμενους στον Τουρισμό. Γιατί; Γιατί το πρώτο μέτρο, που περήφανα χθες ανακοίνωσε ο κ. Σταικούρας, ήταν η παράταση της επιδότησης αναστολής εργασίας. Επιδοτείτε την ανεργία και καταδικάζετε την εργασία».
«Και γιατί με το πρόγραμμα «Συνεργασία» που ανακοινώσατε, πάλι περήφανα, επί της ουσίας φέρνετε 20% μείωση στους μισθούς των εργαζομένων. Ενώ η παράταση του επιδόματος ανεργίας που υποτίθεται θα βοηθήσει τους εργαζόμενους, είναι μόλις μέχρι τον Σεπτέμβρη αφήνοντας ολόκληρες οικογένειες χωρίς εισόδημα από τον Οκτώβρη του 2019 μέχρι τον Μάρτη του 2021».
«Εμείς σας προτείνουμε, μόνο για φέτος, να απαγορεύσετε την μαθητεία στα ξενοδοχεία, καθώς η μαθητεία είναι ένας έμμεσος τρόπος με τον οποίο νοικιάζονται οι εργαζόμενοι. Επίσης σας λέμε να φέρετε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα εξασφαλιστεί η επαναπρόσληψη των εργαζομένων του χρόνου, έτσι όπως προβλέπουν οι Τοπικές και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

eep logo