Μέρος της λύσης όχι του προβλήματος η ναυτιλία

ploio fortigo front

Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες αναμένεται να είναι καθοριστικές για το ελληνικό ναυτιλιακό σύμπλεγμα. Αν επιβεβαιωθεί αμετάκλητα ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας και μπουν στο συρτάρι οι ανησυχίες για την ευρύτερη κοινωνική κατάσταση μπορεί να υπάρξει ακόμα και όφελος για την Ελλάδα, από το ναυτιλιακό μέτωπο, ανεξαρτήτως φορολογικών επιβαρύνσεων. Αντιθέτως, εάν η χώρα διολισθήσει προς επικίνδυνες ατραπούς τότε θα υπάρξουν σίγουρα απώλειες, όπως και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, αλλά όχι στον βαθμό που πολλοί φοβούνται, εξηγούν οι επαΐοντες. Συμπληρώνουν μάλιστα πως ποτέ δεν έγινε αντιληπτό στην ελληνική κοινή γνώμη πως «η ναυτιλία των Ελλήνων είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Δεν «βλέπουν» σταθερότητα

Αδυνατούν να δουν δρόμο για επιστροφή σε συνθήκες σχετικής σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας ξένοι οικονομολόγοι και επενδυτικοί οίκοι, είτε υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές είτε όχι. Κι αυτό γιατί ούτως ή άλλως, όπως εκτιμούν, τη χώρα περιμένουν δύσκολες μέρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays Bank PLC, «χωρίς πρόγραμμα στήριξης και με τράπεζες κλειστές, ενδεχόμενο σενάριο εξόδου από την Ευρωζώνη θα έμοιαζε περισσότερο με την κρίση του 2001 - 2002 της Αργεντινής, που ξεκίνησε με παρόμοιο τρόπο αλλά, απουσία διεθνούς οικονομικής βοήθειας, τάχιστα επιδεινώθηκε καταλήγοντας σε αναγκαστική μετατροπή νομίσματος».

Η αποτίμηση μετοχών και δεικτών όταν ανοίξει το Χ.Α.

Το μείζον θέμα που θα αντιμετωπίσει το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) όταν θα επαναλειτουργήσει –αύριο συμπληρώνονται 11 μέρες αργίας– είναι σε ποια επίπεδα θα ξεκινήσει η αποτίμηση μετοχών και δεικτών.

Ακόμη και σε φυσικές καταστροφές (σεισμός το ’99 στην Πάρνηθα) η τότε Σοφοκλέους έκλεισε μόλις για 2 ημέρες. Τα εργαλεία που αποτιμούν διεθνώς μία χρηματιστηριακή αγορά που έχει αναστείλει τη λειτουργία της λόγω επαπειλούμενης χρεοκοπίας της χώρας στην οποία εδρεύει δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν αξιόπιστα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Συνεπώς, το Χ.Α. θα βρεθεί σε ένα «κενό αποτίμησης» των χρηματιστηριακών αξιών και κανείς βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει πώς και με ποιες ασφαλιστικές δικλίδες θα αρχίσουν οι συνεδριάσεις για να αποφευχθεί η κατάρρευση της αγοράς. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι το κορυφαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του χρηματιστηρίου, αφού αυτή την περίοδο που η αγορά παραμένει κλειστή οι μικρομέτοχοι αγωνιούν για ένα και μοναδικό θέμα: εάν θα «κουρευτούν» και οι αξίες των μετοχών εφόσον υπάρξει πρώτα «κούρεμα» στις τραπεζικές καταθέσεις. Η απάντηση που δίνεται με κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι «οι μετοχές δεν επηρεάζονται από πιθανό “κούρεμα” των τραπεζικών λογαριασμών».

kathimerini.gr

eep logo